Kaczyński vill tala med journalister

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Medan oppositionens parlamentariker fortfarande ockuperar plenisalen i parlamentet kommer uppgifter om att PiS-ledaren Jarosław Kaczyński nu vill samtala med journalister.

Sent på lördagen begärde han att senatens talman Stanisław Karczewski på söndagen ska ordna ett möte med representanter för medierna. Mötet ska handla om reglerna för samarbetet mellan politiker och journalister i parlamentet.

På lördagskvällen höll också premiärminister Beata Szydło ett tal till nationen. Det innehöll inga överraskningar och var riktat till regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) egna anhängare. Szydło pekade tydligt ut oppositionen som skyldig till konflikten i parlamentet. Oppositionen kopplades direkt till forna kommunister och funktionärer i säkerhetstjänsten, med egna partiintressen att bevaka.

De uppviglar polackerna till protest mot den demokratiskt valda makten sade regeringschefen.

Hon inledde med att tala om regeringens sociala reformer och gick sedan snabbt över till att oppositionen hotar stabiliteten i landet, den stabilitet som regeringen tänker upprätthålla.

Talet innehöll ingenting som tydde på att det skulle finnas utrymme för kompromisser eller att makthavarna vill tänka om i konstitutionella eller andra frågor. Partiledaren Kaczyńskis beslut att förhandla med journalistkårens representanter tyder dock på att han backar när det gäller utvisningen av reportrar och fotografer ur parlamentet. Skulle samtalen misslyckas kan han peka på att Lag och Rättvisa (PiS) faktiskt försökt nå en kompromiss.

Det är svårt för makten att erkänna ett misstag men det faktum att Szydło höll tal är ett tecken på att makthavarna vacklar. Talet var emellertid alltför hårt i tonen för att man ska kunna tolka det som att PiS är redo att ta ett steg tillbaka. Snarare tycks det vara ett försök att ännu mer hetsa konfliktens parter mot varandra, även om syftet med det är oklart.

Samtidigt kallas poliser från hela landet in till huvudstaden. Enligt tidningen Gazeta Wyborcza ska PiS-politikers bostäder och partilokaler över hela landet skyddas. Polisen ska filma demonstranter och anteckna registreringsnummer på deras bilar men man ska undvika att legitimera folk. Även säkerhetsstyrkorna ska vara beredda att rycka ut.

Om det stämmer undrar man om PiS rentav förbereder för ett undantagstillstånd i landet?

Dorota Tubielewicz Mattsson