Kaczynskis sinne för humor

Det nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) har i veckan presenterat sina vallistor inför parlamentsvalet den 25 oktober. De har förorsakat upprörda känslor såväl bland PiS egna politiker som bland de små högerpartier som för ett år sedan inledde valsamarbete med PiS.

I den ett år gamla överenskommelsen med högerextrema Solidarna Polska (Solidariska Polen) och Polska Razem (Polen Tillsammans) finns ett hemligt tillägg som garanterar att kandidater från småpartierna hamnar på valbar plats på de gemensamma vallistorna. Men så blev det inte.

Det handlar främst om de två partiledarna Zbigniew Ziobro och Jarosław Gowin, och de kan nu känna sig blåsta på konfekten. Frågan är då vad de gör härnäst. De kan alltid lägga fram egna vallistor, men de kan också gå samman med ultrakonservativa Prawica Rzeczypospolitej (Republikens höger), som leds av Marek Jurek, som för några år sedan hoppade av PiS. Kaczyński försöker nu manipulera småpartierna och sätta press på dem. Om partiledarna fogar sig kan han kanske ändra sig – men det är han som bestämmer, nu och i framtiden. Partiets politiska kommitté har gett honom fria händer att hantera vallistorna.

Det har också uppstått oro och missnöje inom de egna leden – flera kandidater som betraktades som självklara fann plötsligt att de inte var med på vallistorna. En av dem är Marcin Mastarelek, en av PiS mest hängivna politiker. Han är idag talesman för den stab som leder partiets valkampanj och var tidigare partiets talesperson. En toppfigur inom partiet alltså.

Det ryktas att Mastarelek är i onåd – med motiveringen att han var upptagen med valkampanjen ska han ha vägrat svara i telefon när chefen ringde. Andra rykten säger att Mastalerek skulle ha kritiserat Kaczyńskis älskade katt. Det är nog ett skämt. Men om det är sant skämtade Kaczyński tillbaka genom att stryka Mastareleks namn på listorna.

Svettig, sammanbiten och kokande av ilska framträdde sedan Mastarelek i den av PiS så hatade tv-kanalen TVN 24 och försökte tona ner uppståndelsen i hopp om att återvinna Kaczyńskis gunst. En sorglig syn.

Jacek Kurski heter en annan besviken PiS-politiker – det senaste året har han fjäskat sig fördärvad för att komma med på vallistorna. Ett tag i våras såg det ut som att han hade sitt på det torra: han fick hjälpa till med presidentvalskampanjen. Men Kaczyńskis sinne för humor är oförutsägbart, och han valde den arroganta och primitiva Krystyna Pawlowicz framför den sluge och lika arrogante Jacek Kurski.

Nu säger Kurski att han haft en dröm om att han är ämnad till andra politiska uppdrag efter parlamentsvalet i oktober, och ibland kan drömmar gå i uppfyllelse. Kaczyński kan fortfarande ändra sig och det är mycket möjligt att han gör det. Hans styrning av vallistorna kan syfta till att mjuka upp de eventuella medarbetarna och visa vem som bestämmer. Risken finns ju dock att hans manipulationer leder till att det bildas en inre opposition inom partiet – det vore inte första gången, såväl Ziobro som Jurek har ju tidigare tillhört den inre cirkeln i PiS.

Dorota Tubielewicz Mattsson