När man lyssnar på föredrag av den legendariske Kjell Albin Abrahamson får man räkna med att han både sjunger och skämtar. Den 14 maj framträdde Sveriges Radios Östeuropakorrespondent på Marinmuseum i Karlskrona och berättade om hur det var i Europa under det kalla kriget och om sina personliga upplevelser från denna tid.
Kjell Albin Abrahamson började med att berätta mer allmänt om de dåvarande relationerna mellan öst och väst. Han varvade med roliga anekdoter (och sång!) från arbetslivet och tidigare föreläsningar.
Tillsammans med andra svenska journalister var Kjell Albin Abrahamson på plats i Gdansk och Gdynia, då det i samband med skapandet av Solidaritet, bröt ut våldsamma strejker i början av 1980-talet. Under undantagstillståndet i Polen behövdes inte något visum för svenskar och det var betydligt lättare för svenska journalister än för andra utländska att ta sig till de ”heta” platserna.
Han jämförde med sina erfarenheter från Moskva åren 1986 – 1990. Där kunde man inte röra sig lika fritt utan måste ansöka om inrikesvisum för att lämna den ryska huvudstaden. Censuren gjorde det också svårare för skrivande journalister. Krångliga och tidskrävande översättningsprocedurer var standard.
Kjell Albin Abrahamson har under sin karriär intervjuat en hel del kända personer, däribland Lech Walesa och Michail Gorbatjov. Men han har också genom sina föreläsningar landet runt kommit i kontakt med ”vanliga Svenssons”. En av dem ägde rum i Karlskrona, även den med kalla kriget som tema. Rubriken var ”Livet på andra sidan”. Bland publiken fanns en liten grupp New Age-ungdomar – som ganska snabbt reste sig och lämnade salen.
Emilia Mattsson
Andra artiklar om och av Emilia Mattsson
Ett ögonblick Emilia Mattsson >>
Kalla kriget i våtvarma Karlskrona >>
Svensk pop står för den nya invasionen av Polen >>
Wladyslawowo – en gullklimp på polska rivieran >>