Kapuścińskis dotter får ingen ursäkt

Världsreportern och författaren Ryszard Kapuściński.

Världsreportern och författaren Ryszard Kapuściński.

När världsreportern Ryszard Kapuścińskis vän och kollega Artur Domosławski 2010 gav ut en biografi över den avlidne världsreportern var intresset stort. Men boken blev mycket ifrågasatt och redan innan den kom ut försökte Kapuścińskis efterlevande stoppa den.

Domosławski hade fått tillgång till Kapuścińskis privata papper och familjen hade varit mycket tillmötesgående, men man hade inte räknat med att deras eget privatliv och den berömde reporterns många otrohetsaffärer skulle ställas ut till allmänt beskådande.

Boken om Kapuściński väckte skandal när den kom ut.

Boken om Kapuściński väckte skandal när den kom ut 2010.

Kapuściński brer också på när han beskriver sina möten med den socialistiska världens hjältar som Che Guevara och Patrice Lumumba – dem träffade han aldrig, hävdar Domosławski. Möjligen träffade han Salvador Allende i Chile personligen.

De vanhedrande uppgifter som kort före Kapuścińskis död publicerades i tidskriften Newsweek Polska och som gick ut på att världsreportern var informant åt kommunistregimen behandlas också i biografin.

Hustrun, Alicja Kapuścinska, har sagt att han egentligen inte brydde sig om det där – det var det pris alla journalister som reste utomlands fick betala. Säkerhetstjänsten såg alla utlandsresenärer som potentiella informanter.

Det första förlaget drog sig ur, men ett annat, mindre välrenommerat ställde upp, och biografin översattes senare också till engelska.

Både hustrun Alicja Kapuścinska och dottern Zofia Kapuścinska – som sedan bytte namn och flyttade till Kanada – stämde Domosławski för att han kränkt deras privatliv i sina utförliga beskrivningar av familjen, bland annat av världsreporterns trassliga förhållande till dottern.

I våras kom en domstol i Warszawa fram till att författaren skulle be Alicja Kapuścinska om ursäkt för att han lämnat ut henne i biografin. De avsnitt som berörde henne måste tas bort om boken ska ges ut i en ny upplaga.

Dottern, som idag heter René Meisner, får däremot ingen ursäkt från Domosławski.

Man tycks inte kunna skriva en biografi om en person utan att någon blir upprörd, sade författaren. Men privatlivet är ju en del av personen och behövs för att man ska kunna ge en heltäckande bild. (TVP info och Polskie Radio 26/27 aug 15)