Kär i Polen och Lonely Planet

Poland
Mark Baker, Marc Di Duca, Tim Richards
Lonely Planet 2012, 7 upplagan.

Det är lätt att bli kär i en reseguide som verkligen har grottat ner sig i Polens alla härligheter. Mat, nöjen, fritidsaktiviteter, natur och kultur – allt finns med.

Jag talar förstås om Lonely Planet, som nyligen kom ut med sjunde upplagan av Poland.

Polen är ett stort land, och resande som inte har så mycket tid måste välja omsorgsfullt bland målen skriver Lonely Planet inledningsvis. Sedan följer en genomgång av landet, region för region, månad för månad, aktivitet för aktivitet: grottforskning, museer, musik, paddling, segelflyg, ridning, golf, geocachning och så vidare.

Mat, natur och kultur. Här finns faktiskt nästan allt som finns att veta om Polen, berättat med kärlek och intresse.

Våga testa flaki, kalvfötter i gelé och stekt flott, tipsar författarna.

Dricks, etikett och god ton, småsaker som gör vistelsen i landet smidigare finns med.

Den för landet så viktiga historien finns pedagogiskt insprängd i beskrivningen av de olika resmålen. Och dem ska man inte hoppa över – historien är viktig för polackerna, som varit mer eller mindre ockuperade i flera hundra år fram till 1989. Den som vet lite mer om landet och folket har lättare att förstå hur saker fungerar och varför.

Och man hittar inte många stavfel i de polska orden heller. Även uttalsbeteckningarna känns OK – om man är amerikan. Men många av dem man som turist kommer i kontakt med talar hyfsad engelska.

För att få ett hum om de polska bokstäverna och deras uttal kan man gå till Wikipedia >>

Gunilla Lindberg
redaktör