Karski informerade väst om Förintelsen

Kuriren Jan Karski 1996.

Kuriren Jan Karski 1996.

I år hedrar Polen Jan Karski, en av de legendariska polska kurirerna mellan exilregeringen i London och Hemmaarmén (AK) under andra världskriget. Det var han, som – utan att egentligen bli trodd – informerade väst om Nazitysklands massmord på judar.

Jan Karski, eller Jan Kozielewski som han egentligen hette, föddes 1914 i Lódz. Han studerade juridik och diplomati vid universitetet och blev anställd på utrikesdepartementet i januari 1939.

I september greps han av sovjetiska trupper och lämnades över till tyskarna i ett utbyte av krigsfångar. Han flydde och fick kontakt med den underjordiska motståndsrörelsen, Hemmaarmén. Från 1940 blev han dess kurir och förmedlade information till den polska exilregeringen, som först befann sig i Paris.

Karski blev den som i första hand försökte informera västvärlden om nazisternas systematiska utrotning av judar. Han lyckades ta sig in i gettot i Warszawa, och förklädd till vakt även i dödslägret Bełżec.

Jan Karski, sittande på en bänk framför Museet för de polska judarnas historia. Bänken i Warszawa är den tredje i Polen och den sjätte i världen som satts upp för att hylla Karskis arbete.

Jan Karski, sittande på en bänk framför Museet för de polska judarnas historia. Bänken i Warszawa är den tredje i Polen och den sjätte i världen som satts upp för att hylla Karskis arbete.

Hösten 1942 reste han till exilregeringen i London och kunde berätta vad han med egna ögon sett av tyskarnas utrotning av judarna i Polen. Han informerade också om Hemmaarméns organisation och uppbyggnad. General Sikorski, som ledde exilregeringen, tog med sig Karskis rapport för att be regeringarna i Storbritannien och USA om hjälp. Utrikesministern i exil, Edward Raczynski presenterade hans rapport om Förintelsen för de allierade, och själv träffade han den amerikanske presidenten Franklin Roosevelt. Men Karskis berättelse bemöttes med misstro.

Efter kriget bosatte sig Jan Karski i Washington, och i många år föreläste han på Georgetown University. Han skrev också boken Tajne Panstwo – En hemlig stat.

År 2000 dog Jan Karski, åttiosex år gammal. Han har fått många hedersbetygelser, 1982 tilldelades han titeln Rättfärdig bland nationerna av Yad Vashem-museet i Jerusalem. Förra året fick han postumt den amerikanska Frihetsmedaljen av president Obama.

Han har också hedrats med minnesmärken i flera polska städer – ofta eftertänksamt sittande på en bänk. Förra året avtäcktes också en staty av kuriren på en bänk framför Museet för de polska judarnas historia i Warszawa.

Onsdagen den 16 april invigs det officiella Jan Karski-året i Stockholm.

Gunilla Lindberg