Katolska kyrkan höjer rösten

Fader Tadeusz Rydzyk. Foto: wikipedia.

Fader Tadeusz Rydzyk.
Foto: wikipedia.

Det ultrakonservativa partiet PiS (Lag och Rättvisa) har vunnit parlamentsvalet och får nu egen majoritet i parlamentet och senaten. På sin sida har PiS presidenten och – inte minst – katolska kyrkan som den senaste tiden ställt allt större krav på politikerna.

Fader Tadeusz Rydzyk, chef för den ökända Radio Maryja, sticker i en intervju i den konservativa tidningen Nasz Dziennik inte under stol med att han är glad över valresultatet.

Jag är rädd för det som just nu drabbar Polen, det är en livets och kärlekens anticivilisation som är mot naturen och den naturliga lagen, tillstår han.

Rydzyk menar att man sålde ut Solidaritets ideal under Runda Bordssamtalen 1989 men då vakade påven Johannes Paulus II över Polen och polackernas andliga styrka.

Sedan kom valet efter den fruktansvärda Smolenskkatastrofen – kampen mot korset var bara början – och de sataniska orgierna på Krakowskie Przedmieście*, säger Rydzyk.

I Rydzyks bild av Polen under de senaste åren ingår svältande barn i hjärtat av Europa, lagar som syftar till att förstöra familjen och uppfostra barn och ungdomar till gudlösa människor, förföljelse av dem som kämpar för de oföddas liv och rättigheter. Och slutligen lagen om IVF-behandling som visar att vi strävar mot naturen, mot vår civilisation och mot den tusenåriga polska kulturen.

Redan några dagar efter PiS seger i parlamentsvalet uttrycker Rydzyk sin belåtenhet med partiets avsikt att skriva om den polska författningen.

De tio budorden utgör själva fundamentet, säger han. Jag hörde någon säga att vi får en trosstat om PiS vinner valet. Men om vi förkastar Gud får vi en republik av banditer, tjuvar och perversa.

Rydzyk förmedlade också sina åsikter om resten av världen.

Västvärlden är andligt svag och kan därför inte stå emot de faror som den moderna tiden innebär. Det är tydligt nu när vi har en islamisk invasion, anser han. Väst klarar inte av situationen och det västländerna gör är rent av infantilt. De skrattar åt Viktor Orban som ju är vår tids Sobieski**.

Den islamiska invasionen får inte tillåtas, menar Rydzyk, på lång sikt syftar den till att förstöra den latinska, kristna civilisationen. Eftersom Väst är svagt i frågor som gäller äktenskap och familj och säger att det som är onormalt är normalt och därmed strider mot naturen, har vi ingen chans att vinna kampen mot islamiseringen.

Intervjun i Nasz Dziennik är ett första tecken på att katolska kyrkan i Polen ingalunda tänker släppa greppet om polackernas själar. Inte heller tänker den avstå från sina politiska ambitioner. Påtryckningarna på polska politiker kommer framöver att bli stora. Om man dessutom betänker att den polska kyrkan är tveksam till påven Franciskus reformarbete, kan man lätt tro att biskoparna nu tänker bedriva sin egen politik. Kyrkan som redan tidigare visat stort engagemang i politiska frågor kommer nu att agera politiskt och följaktligen utgöra en viktig politisk makt.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Fotnoter
*De satanistiska orgierna på Krakowskie Przedmieście – striderna i samband med det träkors som efter den förre presidenten Lech Kaczyńskis död placerades utanför presidentpalatset.
**Sobieski – den polske kungen Jan Sobieski som var med och besegrade turkarna i slaget vid Wien 1683.