Katyn – Wajdas svåraste verk

Ur Wajdas film Katyn

Massakern i Katyn var minst lika hemsk som nazisternas brott. En efter en avrättades över 20 000 polska officerare och intellektuella. Efter blixtsnabba ”rättegångar” enligt löpande band-principen avrättades fångarna med nackskott. Stora delar av Polens militära och intellektuella elit raderades ut. Filmen Katyn bygger på berättelser, brev och dagböcker som alla bär vittnesbörd om en av Stalins mest fruktansvärda illgärningar.

Mästerregissören Andrzej Wajdas far var en av dem som avrättades i Katyn. Den här filmen har varit Wajdas svåraste verk, under lång tid var han inte kapabel att göra en film om ämnet. En anledning var kommunistregimen i Polen som förnekade sina kamraters brott och skyllde på tyskarna. En annan anledning var att det tog lång tid innan Wajda mentalt kände sig redo att göra en film på det här temat. Man kan jämföra med vännen och kollegan Roman Polanski, som på liknande sätt tog lång tid på sig innan han tillät sig att med filmen ”Pianisten” beröra förintelsen.

Musiken i filmen är komponerad av Krzysztof Penderecki, numera en av de absolut främsta kompositörerna av klassisk musik. Vanligtvis vägrar Penderecki att komponera filmmusik, men i fallet Katyn var han själv angelägen att medverka och detta av samma anledning som Wajda – Pendereckis farbror mördades också i Katyn.

Andrzej Wajda är en filmregissör med ett otal internationellt kända filmer bakom sig, som ”Kanal”, ”Aska och diamanter”, ”Det förlovade landet”, ”Marmormannen”, ”Järnmannen” och ”Danton”. Han har belönats med alla de största filmpriserna: Oscar, Cesar, Felix, Guldpalmen i Cannes och prestigefyllda priser på de främsta filmfestivalerna såsom Berlin, Venedig, Moskva och Chicago. Wajda tillhör dem som har format filmhistorien, redan på 50-talet införde han arbetssätt som senare har använts av många yngre kollegor i filmvärlden.

Krigsfångarna samlades i läger

Polen invaderades av Tyskland den 1 september 1939. Det var starten på andra världskriget. Två veckor senare angrep Nazitysklands allierade, Sovjetunionen, från öst och andra världskriget var ett faktum. Polackerna som var helt oförberedda på ett dubbelanfall hade ingen chans. Fler än 20 000 yrkesofficerare, reservare och intellektuella fördes till Katynskogen och till ställen i närheten av Smolensk i Ryssland. Att de polska officerarna försvann var ett olöst mysterium.

Det var bråket mellan två allierade megabrottslingar, Hitler och Stalin, som medverkade till att massakern upptäcktes. En av dem, Nazityskland, ville plösligt ha hela bytet och attackerade sin tidigare kompanjon, Sovjetunionen. När tyskarna intog ryskt territorium gjordes den makabra upptäckten och omvärlden informerades. Men den fullständiga sanningen låg gömd bakom järnridån fram tills det kalla kriget tog slut.

Polen startade dominoeffekten

Att förfölja polska eliter hjälpte inte och efter några decennier fick Sovjetunionen betala för sitt brott. För 21 år sen, 1988-1989, störtade Polen kommunismen och satte igång en dominoeffekt som ledde till kommunismens fall i hela Europa. Just polackernas kamp och kloka taktik påbörjade processen och resulterade i Berlinmurens och Sovjetunionens fall.

Massmordet i Katyn var också Sovjetunionens hämnd för det förlorade kriget mot Polen 1920, då Röda armén, återhämtad efter revolutionen, var på frammarsch mot ett av första världskriget försvagat Västeuropa. Men trupperna stoppades utanför Warszawa av polackerna som krossade Röda Armén och jagade den långt bort, in i sovjetiska territorier. Det var enda gången Röda Armén förlorade ett krig och tvingades till generell reträtt. Det avgörande slaget kallades senare ”Mirakel vid Wislafloden” och det formade den geopolitiska situationen för framtiden. På den tiden var kommunismen mycket populär i västeuropeiska samhällen, bl. a. i Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien, även i det konservativa England och det är nästan säkert att om ryssarna lyckats gå genom Polen (som de kallade ”porten till Europa”), skulle kommuniststyret och terrorn ha spritt sig över hela kontinenten och kanske stanna där för alltid. Men kommunisterna besegrades och när deras nye allierade, Hitler, skapade chansen ville de hämnas.

Inget brott enligt Ryssland

Först 1989 erkände Michail Gorbatjov officiellt att Sovjetunionen stod bakom massakern i Katyn och 1992 överlämnade Boris Jeltsin viktig dokumentation till Polen. Men med Vladimir Putins uppstigande till makten tog historien en ny vändning. Putin har hävdat att Molotov-Ribbentroppakten (överenskommelsen mellan Stalin och Hitler) var laglig. Det ryska militäråklagarämbetet kom för sin del fram till att Katyn varken bröt mot krigets lagar eller var ett brott mot mänskligheten.

Men de senaste, ytterst dramatiska händelserna, kan leda till en förändring av den här inställningen. Flygolyckan vid Smolensk den 10 april inträffade också på grund av Katynmassakern – nittiosex personer med president Kaczynski i spetsen var på väg till Katyn för att högtidlighålla minnet av dem som mördades för sextio år sedan. Än en gång har polska intellektuella dött på grund av Katynhändelserna.

Samtidigt ökade flygkatastrofen intressen för filmen ”Katyn” och dess tema.

Katyn har fått bra kritik i Sverige. Speciellt filmens chockerande final är mästerligt skildrad och mycket stark.

Mariusz Byra
Filmklubben Polonez