Klezmerklanger i Warszawa i augusti

USAs gospelkung Joshua Nelson och Siennas Gospelkör från Warszawa höll en bejublad konsert i Allhelgonakyrkan i Warszawa. Foto: Stanisław Godula

USAs gospelkung Joshua Nelson och Siennas Gospelkör från Warszawa höll en bejublad konsert i Allhelgonakyrkan i Warszawa.

I slutet av augusti hölls den 12 judiska kulturfestivalen i Warszawa, eller Singerfestivalen som den också kallas. Den hålls till minne av den polsk-amerikanska författaren Isaac Bashevis Singer, vars böcker ofta utspelade sig i Warszawa.

Han kallar sig Matsiyahu (Guds gåva på hebreiska) och blandar i sin musik olika stilar – han anses vara en en av genrens mest dynamiska och kreativa artister. Matsiyahu var ett av de stora namnen på SIngerfestivalen i Warszawa i augusti Foto: Stanisław Godula

Han kallar sig Matsiyahu (Guds gåva på hebreiska) och blandar i sin musik olika stilar – han anses vara en en av genrens mest dynamiska och kreativa artister.
Matsiyahu var ett av de stora namnen på Singerfestivalen i Warszawa i augusti

Kulturfestivalen vill hylla det gemensamma polsk-judiska arvet och återuppliva minnet av den kultur som försvann som resultat av andra världskriget. Tanken är att huvudstaden under festivalen åter ska vara en smältdegel för olika kulturer.

Following the Traces of Ellen Epstein heter pianisten Senka Brankovic konsert. Epstein, som var född i Wrocław dödades i Riga 1942. Foto: Stanisław Godula

Following the Traces of Ellen Epstein heter pianisten Senka Brankovic konsert. Epstein, som var född i Wrocław dödades i Riga 1942.

Årets program var som vanligt omfattande och innehöll mer än fyrtio olika programpunkter – musik, teater, litteratur och mycket annat. Det mesta utspelar sig kring Grzybowskitorget och Prożnagatan, som före andra världskriget var centrum för Warszawas judiska befolkning. Många konserter spelas utomhus, medan andra ges i synagogor och kyrkor.

Jelena Kuljić sjöng till tyska bandet Sadawi Paul Brody (trumpet), Christian Dawid (klarinett), Christian Koegel (gitarr), Martin Lillich (bas) och Michael Griener (percussion). Konserten är en hyllning till den ukrainsk-judiska poeten Rose Ausländer. Foto: Stanisław Godula

Jelena Kuljić sjöng till tyska bandet Sadawi Paul Brody (trumpet), Christian Dawid (klarinett), Christian Koegel (gitarr), Martin Lillich (bas) och Michael Griener (percussion). Konserten är en hyllning till den ukrainsk-judiska poeten Rose Ausländer.

Till Singerfestivalen kommer framstående judiska artister från hela världen och mellan konserterna och alla andra evenemang serveras traditionell judisk mat i gathörnen. Klezmermusikens klanger genljuder i kvarteren – många konserter är utomhus.

Shabbat Shalom – med tända sabbatsljus, välsignat vin och en uppsjö av traditionella judiska maträtter. Besökarna slår sig ner vid långbordet på Grzybowskitorget för att inviga sabbaten. Foto: Stanisław Godula

Shabbat Shalom – med tända sabbatsljus, välsignat vin och en uppsjö av traditionella judiska maträtter. Besökarna slår sig ner vid långbordet på Grzybowskitorget för att inviga sabbaten.

Festivalen öppnades med en konsert i Nożyk-synagogan där en rad av världens mest berömda kantorer sjöng: Alberto Mizrahi, Ushi Blumenberg, David Weinbach och en 20 man stark kantorskör från Jerusalem, Binyaminkören.

Foto: Stanisław Godula
Text: Gunilla Lindberg

Isaac Bashevis Singer föddes 1902 utanför Warszawa och dog 1991 i Miami. Han skrev på jiddisch och fick Nobelpriset i litteratur 1978 för sin ”intensiva berättarkonst, som med rötter i en polsk-judisk berättartradition levandegör universella mänskliga villkor”.
Singer var oerhört produktiv, och bland hans mest kända verk är Satan i Goraj och Trollkarlen från Lublin (som omnämns på sid 3-5 i detta nr av Svensk-Polsk Bulletin.)