KOD demonstrerar igen

”Ett enat Polen – nog med delningar! Vi har ett Polen för alla – ett demokratiskt och fritt Polen. Vi säger nej till delningen av Polen och polackerna!” Det var huvudbudskapet i lördagens demonstration som organisationen Kommitté för demokratins försvar (KOD) organiserade i Warszawa i lördags.

Vi har blivit uppdelade i bättre och sämre medborgare. Sådana som har alla rättigheter och sådana som än så länge tolereras, sa KODs ordförande Mateusz Kijowski.

KODs första demonstration efter sommaruppehållet gick av stapeln från platsen utanför Konstitutionsdomstolen. Det blev snabbt en tradition när regeringen började sitt arbete med att lamslå den polska Konstitutionsdomstolen trots oppositionens, Venedigkommissionens och EU:s protester.

Men nu handlade det inte bara om författningen och Konstitutionsdomstolen. Nu gällde det även skolan som snabbt och systematiskt håller på att demonteras av PiS-regeringen samt den skärpta abortlagstiftningen som inte bara väcker starka känslor utan också politiska protester.

Bland talarna fanns den kända sångerskan Kaya och Ludwika Wujec, som själv arbetade aktivt för Kommittén för arbetarnas försvar (KOR). Hon talade om likheterna mellan dagens kamp för demokrati och KOR:s kamp för 40 år sedan.

Då ville vi försvara de slagna och förnedrade, vi ville försvara människors värdighet och människors rätt till andra åsikter och övertygelser än de som var tillåtna av regimen. Då för 40 år sedan tog makten till våld mot folket. Nu ser makthavarna på medan deras anhängare och medlemmar i de av regimen omtyckta organisationerna misshandlar andra. Och det måste vi motsätta oss, sa hon.

Adam Michnik, oppositionell under kommunisttiden, KOR-medlem och sedan länge chefredaktör för tidningen Gazeta Wyborcza, påpekade att KOR på sin tid inte hade några planer på att störta den kommunistiska regimen.

Det vill dagens KOD inte heller göra med PiS-regeringen. De två organisationerna har ett gemensamt mål: att makthavarna följer lagen och författningen. Om Jarosław Kaczyńskis regering fortsätter att inte följa grundlagen är det folkets plikt att beröva regeringen dess makt, sa Michnik. Och det kommer att göras i demokratiska val.

Demonstrationen tågade genom centrala Warszawas gator och engagerade uppemot 30 000 deltagare.

Dorota Tubielewicz Mattsson