Komorowski inför valet

President Komorowski. Foto: prezydent.pl

President Komorowski.
Foto: prezydent.pl

På tisdagskvällen var det stor tv-debatt inför presidentvalet på söndag. Samtliga kandidater deltog för att berätta om sina planer för framtiden – utom den sittande presidenten Bronisław Komorowski. Han avböjde tidigt med motiveringen att en debatt med så många deltagare inte skulle vara särskilt klargörande för väljarna. Om det blir en andra valomgång – om alltså ingen av kandidaterna får över 50 % av rösterna – ställer han upp i debatt mot sin medtävlare.

I stället fick tidningen Rzeczpospolita och Polskie Radio samma dag intervjua honom i webb-TV.

Politiskt står Komorowski nära nuvarande regeringspartiet PO (Medborgarplattformen), som han var med och grundade för femton år sedan. Han lämnade PO för att stå över partipolitiken när han valdes till president 2010. Det finns bara en presidentkandidat, som överhuvudtaget skulle kunna tänkas konkurrera med Komorowski om landets högsta ämbete, och det är Andrzej Duda från det största oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa).

Den viktigaste frågan är den höjda pensionsåldern som är 67 år för alla, tidigare gick kvinnor i pension vid 60 och männen vid 65 års ålder. Ändå visar en undersökning som kom från presidentkansliet för några veckor sedan att unga polacker efter 37 års arbete kan räkna med att pensionen bara blir en femtedel av lönen. Polen har som så många andra länder en skev befolkningsutveckling – de äldre lever allt längre efter pensionen och det föds för få barn. Många unga polacker flyttar dessutom utomlands för att bo och arbeta i Storbritannien, Tyskland, Norge, Sverige och många andra länder. Där bildar de familj, och många har inte en tanke på att flytta tillbaka till Polen.

De som lovar att återställa den höjda pensionsåldern talar inte om följderna, sade Komorowski. Det skulle innebära antingen att pensionerna måste sänkas eller att pensionsinbetalningarna måste öka. Men på presidentkansliet arbetar vi nu med ett förslag om pensionsförsäkringar som de unga ska kunna ansluta sig till.

Befolkningskrisen måste vi lösa med ett förbättrat familjeklimat – vi ser att när vi för ett och ett halvt år sedan utökade föräldraförsäkringen till 12 månader föddes fler barn, sade presidenten. Och utvandringen har minskat sedan den tiden när PiS (Lag och Rättvisa) regerade landet.

Säkerhetsfrågorna diskuteras mycket i Polen sedan Ryssland annekterat Krim och stöder rebeller i östra Ukraina.

Ryssland har bytt samarbete mot konfrontation, sade presidenten. Vi måste reagera på det, men det ska vara inom ramen för Nato, och Nato ska öka sin närvaro i öst. Vi måste vara noga med att Ukraina tillhör väst.

Han förklarade också att han är öppen för dialog med landets alla fackföreningar.

Solidaritet brukar stödja oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa), och de har uttalat sitt stöd för PiS även inför presidentvalet.

Men, sade Komorowski, medan Solidaritetsledaren drog igång strejken i Śląsk (Schlesien) nyligen, då satt jag i samtal med samtliga fackföreningsledare och arbetsgivare för att hitta en lösning på problemen. (Polskie Radio och wB 6 maj 15)