Komorowski: Polen sträcker ut sin hand till Ukraina

President Komorowski. Foto: prezydent.pl

President Komorowski.
Foto: prezydent.pl

President Bronisław Komorowski, nu på besök i Ukraina, är första politiska ledare från Polen som någonsin talat inför landets Högsta Råd (parlamentet). Bland lyssnarna fanns president Petro Porosjenko, diplomatiska kåren och de ukrainska parlamentarikerna. Presslogerna var överfyllda, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Komorowski inledde med en hälsning på ukrainska och ett citat ur den ukrainska nationalsången.

Idag sträcker Polen sin hand till Ukraina, sade han. Polen kommer att göra allt för att även andra stater och nationer i Väst ska sträcka ut sina händer till Ukraina.

Våra två nationer, den polska och den ukrainska, känner sig som en del av den större helhet som Europa utgör, framhöll han och påminde om ukrainska militärer som tillsammans med polacker kämpade mot ryssar i det polskt-ryska kriget år 1920, och om Sahajdatjnys kosacker som på 1600-talet försvarade Polen mot sultanens armé. Han nämnde orten Bykovnia, där ukrainska offer för Stalins terror ligger begravda, skriver tidningen.

Idag träffas vi dessvärre när Ukraina i själva verket befinner sig i krig. När ockupationen av Krim och den ryska aggressionen mot östra Ukraina definitivt gjort slut på det glada firandet av 25 år av frihet i vår del av Europa. Vi träffas vid en tidpunkt då man försöker beröva Ukraina rätten till självbestämmande, sade Komorowski. Ukraina är ett land som nu tvingas föra krig och som är offer för rysk aggression, en aggression som kom av att ukrainarna inte ville acceptera en delad värld. Ukrainas söner som kämpar i östra Ukraina försvarar hela Europa, de försvarar oss alla mot det imperialistiska tänkandets återkomst.

Som marskalk Jozef Piłsudski sade: Det finns inget fritt och självständigt Polen utan ett fritt och självständigt Ukraina, påminde presidenten och försäkrade att Polen kommer att stödja alla initiativ inom EU som tjänar Ukrainas bästa.

Västvärlden måste förstå att dess säkerhet är avhängig av Ukrainas säkerhet, konkluderade han.

Dorota Tubielewicz Mattsson