Komorowski attackerades i Toruń

Toruń var den plats där president Bronisław Komorowski framträdde för siat gången före valet. Besöket blev tumultartat: en man störtade fram till presidenten, situationen verkade obehaglig och farlig men säkerhetsvakterna övermannade honom och förde snabbt Komorowski i säkerhet.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Strax innan hade en annan man stört presidentens tal – även han togs om hand av vakter.

Regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) uppfattar händelserna som en aktion mot Komorowski, organiserad av oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa). PiS hotar med stämning för förtal och insinuationer. Aggressionens vågor går höga.

Stiftelsen Pro Life, som kämpar för att aborter ska totalförbjudas, tillstår att en av deras aktivister velat överlämna ett flygblad till presidenten.

Mannen agerade för våldsamt, medger stiftelsen, och det kunde ge intrycket att hans avsikter var annorlunda än vad de egentligen var. Stiftelse fördömer våldet i den politiska debatten ”på samma sätt som den fördömer våldet mot de ofödda”, står det i stiftelsens yttrande.

Händelsen var trots allt allvarlig och reaktionen på den var som väntat stark.

I den ultrakonservativa webbportalen wPolityce.pl påpekar PiS forna spindoktor Adam Bielań att motståndaren utnyttjar händelser av det här slaget för att trissa upp känslorna.

För dem är händelsen en dröm att stilla bedja om så här i valkampanjens slutspurt, säger Bielan. Och Komorowskis stab utmålar incidenten som en kupp mot presidenten och fortsätter att driva skrämselpropaganda mot PiS.

Men våld kan inte rättfärdigas, medger Bielan.

Känslorna behöver emellertid knappast trissas upp ytterligare. Båda sidor är maximalt taggade och på helspänn. Och den verbala aggressiviteten har vid det här laget nått sin kulmen.

Tack, gode gud, för valtystnaden imorgon!

Dorota Tubielewicz Mattsson