Konventionen mot våldet i hemmet antagen efter het debatt

Parlamentet har nu antagit Europarådets konvention om bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet. 254 parlamentariker röstade för och 175 emot konventionen. Åtta lade ner sina röster.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Det är en bra dag för alla som väntat på den här lagen och i synnerhet för alla våldsoffer. Men det är också en bra dag för PO (regeringspartiet Medborgarplattformen), eftersom den visar att vi går mot valet som en samlad och stark grupp, sa premiärminister Ewa Kopacz efter omröstningen.

Det var dock inte alla inom partiet som röstade för konventionen: tre röstade emot och fyra lade ner sina röster.

Även koalitionspartiet PSL (Bondepartiet) var splittrat. Eniga var de andra stora partierna: PiS (Lag och Rättvisa) var enhälligt emot konventionen medan SLD (Vänsteralliansen) och Twój Ruch (Din Rörelse) var för.

Omröstningen föregicks av bråk och mycket hårda ord i parlamentet. Konventionen, som ska skydda kvinnor mot alla former av våld och diskriminering, bekämpas av högern och katolska kyrkan.

Konventionen påbjuder att man blint ska bekämpa tradition och kultur, hävdade Małgorzata Sadurska, parlamentsledamot för det största oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) .

Jag skulle vilja veta hur PO tänker befria polska kvinnor från polsk tradition, kultur och religion. För det är just det som hittills har skyddat dem från våldet, instämde Marzena Wróbel, partilös. Jag är stolt över att vara polska och kristen, det är just det som hittills har skyddat mig och andra kvinnor från övergrepp. Tänk efter! Ni håller på att förstöra det polska samhället!

Zbigniew Girzyński, också partilös förenade sig med de båda andra: Genom att anta konventionen deltar vi i mordet på vår civilisation, och dess hörnstenar håller dessvärre på att sprängdas av liknande initiativ.

Flera röster anförde Sverige som ett negativt exempel: Sverige som har antagit konventionen ligger mycket högt i våldsstatistiken – alltså ökar konventionen våldet mot kvinnor! menade de.

Kyrkan tog omedelbart till orda efter omröstningen.

En dålig dag för äktenskapet, familjen och för Polens demografiska framtid, förkunnade kyrkans talesperson Józef Kloch för KAI (Katolska nyhetsbyrån).

Resultatet av omröstningen i parlamentet är bara ett formellt beslut, säger Krzysztof Szczerski, PiS, avfärdande.

Polen har alltså idag anslutit sig till den civiliserade världen. Det skedde inte helt utan motstånd. Och vi kan räkna med att den hätska debatten fortsätter, att katolska kyrkan gjuter olja på elden och att oppositionen motarbetar varje ansats att implementera konventionen i den polska lagstiftningen, i utbildningssystemet etc. Allt i de kristna värderingarnas namn.

Frågan är hur man tolkar de kristna värderingarna som så många gärna talar om. Och hur länge otidsenliga föreställningar om kristna värderingar ska påverka våra liv.