
Ewa Kopacz.
Bild: wikimedia.
Premiärminister Ewa Kopacz framställs som en föga karismatisk person – men i opinionsmätningarna ligger hon bättre till än både närmaste konkurrenten Beata Szydło och det egna partiet, liberalkonservativa Medborgarplattformen (PO).
Inför valet har hon fört en ojämn kamp mot partiets vikande opinionssiffror och det största oppositionspartiet PiS påståenden om att det polska ekonomiska undret bara finns på papperet. Men Polen har den högsta tillväxten i Europa och huvudstadsborna ligger inkomstmässigt över EU-snittet. I flera andra regioner är tillväxten emellertid betydligt lägre, där har det varit svårt att få folk att investera och där finns få naturtillgångar.
Under våra åtta år vid makten har arbetslösa föräldrar fått högre barnbidrag, hundra nya daghem har byggts och vi har ratificerat Europakonventionen mot våld i hemmet, summerade Kopacz för några veckor sedan. Vi har kortat köerna i vården, vi har ingripit mot onyttig mat i skolan, vi föreslår ett stöd till företagare som drabbats av det ryska embargot mot polska varor. Vi har höjt anslagen till försvaret med 800 miljoner złoty – vi har uppfyllt det vi lovade inför 2015.
Kopacz är en effektiv och pragmatisk politiker som betar av vallöfte efter vallöfte. Allt har inte varit lätt – det mer moderna Medborgarplattformen har mött kraftigt motstånd av det ultrakonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa).
När det stod klart att Andrzej Duda, som står PiS nära, vunnit presidentvalet i maj blev det bråttom med några nystiftade lagar. Dels var det ratificeringen av Europakonventionen mot våld i hemmet som med all kraft bekämpats av katolska kyrkan och PiS. Efter många och långa debatter antogs lagen om ratificering i parlamentets båda kamrar – men lagar måste undertecknas av presidenten för att kunna träda i kraft, och det var ganska uppenbart att Duda varken skulle acceptera den lagen eller den lag som reglerar behandling av barnlöshet med IVF-metoden.
Det blev alltså bråttom för dåvarande presidenten Komorowski som fick lägga allt åt sidan för att gå igenom beslutsmaterialet och skriva under både ratificeringen och lagen om IVF.
Lagen om rätten till smärtfri förlossning hann man också med, men lagen om könstillhörighet togs för sent, och den har Duda stoppat direkt.
En fråga där regeringen också stupat på målsnöret handlar om civilt partnerskap för homosexuella. Trots flera försök har förslaget inte antagits av parlamentet – även många av partiets egna politiker har svårt att svälja att homosexuella ska få samma rättigheter som resten av polackerna.
Andra stora frågor har varit flyktingkrisen – har Kopacz förlorat på att efter hårt motstånd acceptera några tusen flyktingar från Nordafrika och Mellanöstern?
Avlyssningsskandalen förra sommaren har utan tvekan påverkat partiets popularitet. För två år sedan avlyssnades ett antal personer i regeringen och andra höjdare i det politiska etablissemanget när de gick på lyxkrog i Warszawa. Samtalen bandades och publicerades – polackerna såg framför sig lyxlirare som åt och drack gott och dyrt på skattebetalarnas bekostnad. Kopacz avskedade resolut flera inblandade ministrar och andra toppolitiker för att minska skadan. Politikerföraktet i Polen är ganska avsevärt och det skjuter i höjden varje gång avlyssningarna kommer på tal.
Bostadslån i främmande valuta verkade vara en fin affär när det begav sig – i synnerhet i schweizerfranc. Men för ett halvår sedan blev de lånen mycket dyra och politikerna förväntades lösa problemet. Kopacz föreslog en kompromiss – men PiS antydde att bankerna redan tjänat så mycket på bolånen att de gott kunde ta på sig hela smällen. Det innebar att ett par utländska banker började vidta åtgärder för att lämna landet om PiS vinner valet.
Liksom i många andra europeiska länder anser Medborgarplattformen att barnen ska kunna börja skolan vid 6 års ålder om föräldrarna anser dem mogna för det. Och Szydło har lovat att riva upp beslutet snarast.
Vad som kanske blev Kopacz mest påtagliga misslyckande är nog hanteringen av gruvnäringen. De polska gruvorna är föråldrade och olönsamma men de ger många jobb. Regeringen har arbetat ihärdigt med ett rekonstruktionsförslag som innebär att de bästa gruvorna privatiseras och de andra förs samman under en gemensam hatt och avvecklas. Trots löften om motsatsen ändå innebär det att många gruvarbetare kommer att mista jobbet, och missnöjet har resulterat i demonstrationer och protester.
Här står nu Ewa Kopacz – tillsammans med övriga ministrar har först den förre ordföranden Donald Tusk och sedan hon själv lett Polen på vägen mot ett mera välbeställt och modernt samhälle. Deras största miss tycks ha varit att framstegen inte nått ut i hela landet vilket skapat besvikelse framför allt i de fattigare delarna i öster.
Tillsammans med avlyssningsskandalen har det fått många polacker att tröttna på Medborgarplattformen och vända sig till andra partier. Vilka som vinner på det kommer valet att utvisa.
Gunilla Lindberg
Fotnot:
Ewa Kopacz är barnläkare, född 1956 och uppvuxen i Radom 10 mil söder om Warszawa. Pappan var mekaniker och mamman sömmerska. Hon läste medicin i Lublin, engagerade sig politiskt, och gick med i Medborgarplattformen när det bildades 2001. 2007 utnämndes hon till hälsominister och förvånade världen med att vägra köpa in vaccin mot svininfluensan.
Inte färdigtestat, sade hon, och det visade sig att hon hade rätt i det.
2011 blev hon talman i sejmen och förra året, när Donald Tusk blev ordförande i Europeiska Rådet efterträdde hon honom på posten som landets regeringschef. Därmed blev hon en av Världens 100 mäktigaste kvinnor, konstaterade tidskriften Forbes.
Läs också
Barbara Nowacka fick vänsteråsikterna med modersmjölken >>
Beata Szydło – gruvarbetardottern som vill leda landet >>
Liberala stadsbor lämnar PO för Moderna >>