
Ett par mil ovanför staden Lublin i sydöstra Polen ligger Kozłówka, ett av landets gamla barockslott. Det byggdes under första halvan av 1700-talet, men den prakt som slottet fortfarande uppvisar kom huvudsakligen till under magnatfamiljen Zamoyskis tid mellan 1799 och 1944.
De som starkast har präglat Kozłówka var greveparet Konstanty Zamoyski (1846–1923) och hans fru Aniela Potocka. Under deras tid byggdes en teater, ett kapell och två torn, som dessutom fungerade som vattentorn. Vackra kakelugnar stod för uppvärmningen och palatsets salar dekorerades med väggmålningar. Det från början ganska anspråkslösa slottet förvandlades till ett av de mest magnifika i Kongresspolen.

Men Konstanty Zamoyski var också intresserad av ny teknik och lät installera olika nymodigheter. Under hans tid byggdes inte mindre än sex badrum. I flera sovrum fanns kylskåp, alltså plåtskåp fyllda med krossad is. När törsten slog till fanns det kall dryck att tillgå. Och i salongen står ett självspelande piano.
Efter Konstanty Zamoyski övergick slottet i kusinen Adams ägo. Det polska landslaget i gymnastik fick 1928 hålla träningsläger på palatsets gård inför OS i Amsterdam.

Sonen Aleksander Zamoyski (1898-1961) skickades under andra världskriget till koncentrationslägren Auschwitz och Dachau. När den sovjetiska armen 1944 närmade sig tog hustrun Jadwiga Zamoyska (1908-1998) med sig en rad värdeföremål till Warszawa. Tanken var att rädda dem undan förstörelse, men det mesta förstördes under Warszawaupproret.

Under ägarnas frånvaro sköttes slottet av Aniela Zaleska, som tack vare kontakter i den nya kommunistiska regeringen i Lublin 1944 lyckades ge palatset status som museum och därmed räddade byggnader och inventarier från plundring.

Över slottsgrindarna kan man se Zamoyskis motto: ”Det gör mindre ont!” Enligt familjelegenden deltog en av familjens förfäder, Florian Szary (den Grå) 1331 i slaget vid Płowce mot Tyska Orden. Tre gånger fick han magen genomborrad av spjut, och när kungen, Władysław Łokietek, frågade hur det stod till med honom svarade han: Det gör mindre ont än den skada som korsriddarna har orsakat Polen.
Slottet som idag är museum visas för allmänheten. Rummen är fyllda av vackra föremål från framför allt släkten Zamoyskis tid.
Bulletinens Stanisław Godula har varit där.
Bilder: Stanisław Godula
Text: Gunilla Lindberg