Kraków är värt en resa – även om det råkar vara januari med dis och snålblåst. Men det finns mycket att värma sig med – även inombords – och på vintern slipper man trängas med fyra miljoner utländska turister som tar sig till staden varje år, rapporterar Karin och Jan Maltestam, som också delar med sig av stans bästa recept på nationalsoppan Zurek.

På Florianska hänger juldekorationerna kvar i januaris vinterdis.
Att resa till Kraków är alltid en upplevelse. Vi var några kulturintresserade, goda vänner som tillbringade tre ganska disiga dagar där i slutet av januari. Trots gråvädret upptäckte vi ganska snabbt att det fanns mycket som kunde värma oss inombords istället. Dessutom behövde vi inte trängas med så många av de sju miljoner turister, som varje år besöker Kraków.
Det magiska Kraków
Vi hann pröva på både Krakóws matkultur och en del av Krakóws sedvanliga utbud av kulturevenemang, kyrkor och historiska byggnader.
Stämningen är en del av det magiska i Kraków, atmosfären kring Stora Torget och det speciella dunkla ljuset i källarvalven och på caféerna i Gamla stan och i Kazimierz-kvarteret.
Som turist i en storstad är det viktigt att bo centralt och det finns många bra hotell i centrum och kvarteren runt torget. Vi promenerade mycket och åkte spårvagn några gånger. Billigt och praktiskt om man vill se lite mer av omgivningarna.
Kulinariska pärlor

Spännande träskulpturer ingår i inredningen på café Camelot.
Det finns hundratals restauranger och caféer i stan och vi prövade på några riktiga pärlor, som vi gärna rekommenderar. Vi fick en riktig sopp-specialist bland oss, som faktiskt hann med fem olika varianter av den polska specialiteten żurek (syrlig rågsoppa med korv, potatis och ägg) och därmed vågar jag mig på en lite rangordning av bästa stället att avnjuta denna delikatess. CK Browar vid Teatr Bagatela tog hem förstapriset!
Trevliga caféer finns det många, men speciellt kan jag nämna Café Camelot i närheten av Czartoryskimuseet på ul Tomasza 17 och Café Alchemia i det judiska kvarteret Kazimierz.
Svart djävul på vakt
På Café Camelot hittar du exempel på naiva träskulpturer i fönstersmygar: en svart djävul vaktar en gammal kamin och två stora fåglar kikar ut genom ett fönster. En härlig miljö att njuta av en kopp kaffe med en sernik (ostkaka) eller en matig smörgås till lunch. Här finns också kabaré i källaren vissa dagar.
På Alchemia känner man sig förflyttad till före kriget; mörka lokaler, virkade dukar, fladdrande ljus, gamla trägolv – allt bidrar till den magiska känslan av en gången tid. Och fortfarande är det tillåtet att röka på de polska caféerna – men man diskuterar att införa förbud så småningom.
Klezmer på Galicja Museum
Är man intresserad av musik, kan man försöka få biljetter till Filharmonin eller förstås den nya operan – tyvärr var det utsålt vid vårt besök. Men vi lyssnade istället till vacker, livsbejakande klezmermusik på det relativt nyöppnade Galicja Muzeum, där det finns permanenta
och tillfälliga utställningar om Holocaust och judisk historia; konserter och föredrag arrangeras ofta och en välsorterad bokshop finns också i den gamla renoverade kvarnbyggnaden. Kraków är alltid lika spännande att besöka – oavsett årstiden. Det gäller bara att anpassa klädsel till vädret! Och hungrig eller törstig behöver du inte vara!
Nationalsoppan – Żurek

Den traditionella soppan żurek, här serverad av Krystyna Nowakowska, konstnär i Kraków.
Denna syrliga, polska soppa med bas av rågmjöl är lite av en nationalrätt i Polen. Här anpassad till svenska förhållanden. Många olika varianter finns, men pröva gärna denna.
För 5-6 personer.
Ingredienser
Bas:
100 g rågmjöl
0,5 liter vatten
Soppa:
1,2 liter vatten + 250 gr soppgrönsaker kokas till buljong eller använd grönsaksfond
100-150 g rökt sidfläsk
100 g rökt korv eller fläskkorv
ca 0,5 liter av degvätskan
4-5 potatisar, medelstora, i stora tärningar
1 vitlöksklyfta, salt , peppar, mejram
Grädde efter smak
3-4 hårdkokta ägg
Gör så här:
Bas:
Koka upp vattnet och låt svalna till ca 50 grader. Rör i mjölet och häll blandningen i lämpligt kärl av porslin eller glas. Ställ kärlet på ett rumsvarmt ställe och låt det surna ett par dagar. Den är färdig när den smakar surt men luktar behagligt.
Soppan:
Lägg potatisen i buljongen och låt koka ca 10 min. Häll i surdegen. Blanda väl. Låt puttra.
Skär sidfläsket och den rökta korven i skivor/bitar, lägg i soppan, pressa i vitlöken och smaka av med mejram, salt och peppar.
Red av med maizena och smaksätt med grädde efter behag.
När soppan skall serveras, skär de hårdkokta äggen i halvor och lägg i soppan.
Njut ! Smacznego!
Tips för Krakówbesökaren
Top tre – lista: Żurek
(polsk traditionell soppa)
- CK Browar vid Bagatela-teatern – fantastiskt god soppa
- Pod Kominkiem på ul Bracka – trevlig källarrestaurang
- Czarodziejski ogród restaurang vid Stora Torget mitt emot rådhustornet ( inne på gården).
Prisvärda restauranger:
- Orient Express – polsk eller indisk mat www.orient-expres.Kraków.pl
- CK Browar – soppor, polsk grilltallrik, rikliga portioner, billigt www.ckbrowar.Kraków.pl
Bra turisttipssidor på nätet:
- www.Kraków-info.com/events.htm – kulturkalender
- www.cracow.zaprasza.net/ Informationssida om Kraków
- www.kraków.pl/en staden Krakóws hemsida
- www.filharmonia.kraków.pl Filharmoniska konserthallen
- www.galiciajewishmuseum.org/ – Judiska museet