Kreml: Inget i Smolenskutredningen tyder på brott

Försvarsminister Antoni Macierewicz betvivlar Smolenskutredningens resultat.

Försvarsminister Antoni Macierewicz betvivlar Smolenskutredningens resultat.

Ryssland reagerar nu officiellt på antydningar från den nya regeringen om att dåvarande presidenten Lech Kaczyńskis flygplan skulle ha sprängts i luften i april 2010. I olyckan omkom presidenten och nittiofem andra personer ur Polens politiska och militära maktapparat.

De uttalanden som har gjorts av försvarsminister Antoni Macierewicz är ogrundade, osakliga och har ingenting att göra med verkligheten, säger en talesperson för Kreml, Dmitrij Peskov. Det framkom ingenting i de statliga ryska och polska haveriutredningarna, som tydde på att något brottsligt skulle ha förekommit.

Utredningen om Smolenskolyckan 2010 har nyligen öppnats igen efter flera år. Enligt den statliga polska haverikommissionen låg ansvaret för kraschen i hög grad på polsk sida, men även de ryska flygledarna gjort misstag. Efter de slutsatserna lades det regemente ner som haft hand om landets vip-transporter och ett antal flyggeneraler fick sparken. Men det är försvarsminister Antoni Macierewicz övertygelse att det finns uppgifter i utredningsmaterialet som kan leda till andra slutsatser, nämligen att olyckan arrangerades av någon som hade intresse av att president Lech Kaczyński inte skulle ha något utrikespolitiskt inflytande.

Vid en föreläsning på fader Rydzyks katolska medieskola i Toruń sade försvarsministern häromdagen att avsikten bakom det som hände i Smolensk 2010 var att Polen skulle berövas det ledarskap, som styrde nationen mot självständighet. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att den framlidne presidenten Lech Kaczyńskis antiryska hållning var så besvärande för president Putin att Kreml drivits till att agera.

Macierewicz sade visserligen inte uttryckligen att Ryssland skulle ligga bakom ett attentat, men fortsatte med att Polen var terrorismens första offer på 1930-talet och nu efter Smolenskkatastrofen också det första mer betydande offret för terrorism i den moderna konflikt som för närvarande breder ut sig. (Polskie Radio och wB 14 mars 16)