Krystyna Skarbek – Polens Mata Hari

Krystyna Skarbek – äventyrlig polsk spion under andra världskriget

Krystyna Skarbek – äventyrlig polsk spion under andra världskriget.
Bild: wikipedia.

Polens egen Mata Hari under andra världskriget var grevinnan Krystyna Skarbek (1908–1952).

Hennes far, greve Jerzy Skarbek, levde expansivt och gifte sig med dottern till en rik judisk bankir. Paret fick två barn, först en son, därefter dottern Krystyna, som liknade sin vilda far. Hon var skicklig ryttare och djärv skidåkare.

Familjens förmögenhet försvann, och egendomarna fick säljas på auktion. Skarbeks flyttade till Warszawa där unga Krystyna träffade en ukrainsk greve, Jerzy Gizycki, och gifte sig med honom i Warszawa. Även han var en äventyrare, som försörjde sig på att leta guld i Amerika.

När Polen invaderades av Nazityskland 1939 reste paret till England, och Krystyna kontaktade brittiska underrättelsetjänsten för att bli agent. De var tveksamma i början, men flera för underrättelsetjänsten intressanta personer rekommenderade henne. Hon blev spion 1940, en av de kvinnliga agenter som tjänstgjort under längst tid. Hon beskrivs som en entusiastisk patriot, uppslagsrik och totalt orädd.

För att få ut nyheter från det ockuperade Warszawa till Budapest skickades Skarbek till Ungern och Polen för att organisera ett nät av polska kurirer. Det var en farlig uppgift, och när hon greps av Gestapo bet hon tungan blodig för att verka TBC-sjuk. Det fungerade och hon släpptes igen.

Skarbek hyllades för sin djärvhet under uppdrag i Polen och Frankrike, som båda var ockuperade av Nazityskland.

Som spion kallade sig Krystyna Skarbek bland annat Christine Granville, och behöll sedermera namnet. Efter kriget dekorerades Skarbek av både Storbritannien och Frankrike, men när hon lämnade underrättelsetjänsten fick hon bara en mindre summa pengar att börja sitt nya liv med. Hon separerade från maken och tog efter kriget anställning på ett kryssningsfartyg, där hon träffade en man som senare mördade henne.

Enligt ryktena ska hon ha varit Ian Flemings älskarinna, och flera av hans kvinnogestalter anses vara modellerade efter Krystyna Skarbek.

Skarbek/Manville ligger begravd på St Marys romersk-katolska kyrkogård i Kensal Green i London.

Flera böcker har skrivits om Krystyna Skarbeks äventyrliga liv. Först kom Madeleine Massons Skarbek, A search for Christine Granville (Skarbek, på jakt efter Christine Granville). För ett par år sedan publicerades Clare Mulleys The Spy Who Loved; the Secrets and Lives of Christine Granville (Spionen som älskade, Christine Granvilles hemligheter och liv).

Gunilla Lindberg
källor: Polskie Radio, Wikipedia m. fl.