Krzysztof Krauze – en av Polens största filmskapare har gått ur tiden

FIlmregissören Krzysztof Krauze. Foto: wikopedia.

Filmregissören Krzysztof Krauze.
Foto: wikipedia.

Den polske filmregissören Krzysztof Krauze avled på julafton, 61 år gammal.

Det ett ett hårt slag för den polska filmkonsten. Krauze gjorde filmer som Dług (Penningsskulden), Mój Nikofor (Min Nikofor), Plac Zbawiciela och senast Papusza.

I en intervju med filmtidskriften Kino sa Krauze nyligen: ”Jag gör inte film så ofta, jag ser med största allvar på mitt yrke. Om jag bestämmer mig för ett projekt, upplever jag hela världen genom just denna film”.

Krauze kom från en skådespelarfamilj. Själv prövade han också sina vingar som skådespelare, men det var regissörsyrket som blev hans kall. Han debuterade år 1988 med filmen Nowy Jork – czwarta rano (New York – klockan fyra på morgonen), en film i tjeckisk komedistil.

Han återkom år 1996 med filmen Gry uliczne (Gatuspel) som handlar om den unge studentaktivisten Stanisław Pyjas gåtfulla död år 1976. Tre år senare kom Dług (Penningsskulden) som också byggde på verkliga händelser. Den handlar om om två unga affärsmän som utsätts för utpressning av en gangster. De misshandlas svårt och tvingas ta enorma lån för att betala och bryter slutligen samman. Eftersom de inte kan räkna med hjälp av polisen tar de lagen i egna händer och hämnas på sina förövare. Filmen och regissören överöstes av såväl polska som internationella priser.

Hans nästa filmskapelse kom år 2004 Mój Nikofor (Min Nikifor) med den oförglömliga Krystyna Feldman i huvudrollen. Film handlar om vänskapen mellan två målare: den självlärde primitivisten Nikifor och den skolade Marian Włosiński. Även denna film blev mycket uppskattad i Polen och vid utländska filmfestivaler i Karlovy Vary, Denver, Chicago och Athen.

Men det var Plac Zbawiciela från 2006 som kammade hem flest priser. Även den filmen har verklighetsbakgrund och handlar om ett ungt par med två söner som planerar att starta ett nytt liv i egen lägenhet. Men företaget som skulle bygga deras lägenhet går i konkurs och de tvingas bo hos mannens mor. En oskyldig ordväxling mellan svärmodern och hustrun övergår med tiden i förnedrande aggressionshandlingar mellan de båda kvinnorna. Mannen kan inte stå upp för sin hustru mot den despotiska modern och flyr äktenskapet. Han inleder ett kärleksförhållande och begär skilsmässa. Den fysiskt och psykiskt misshandlade hustrun hamnar i en djup depression. När hon dessutom får veta att hon och sönerna måste lämna svärmoderns lägenhet försöker hon först förgifta sina barn och begår därefter självmord. Plac Zbawiciela utropades till en av de bästa polska filmerna det senaste decenniet.

Krzysztof Krauzes sista film blev historien om den romska poeten Bronislawa Wajs, kallad Papusza (dockan), och hennes liv bland de polska romerna. Filmen är svartvit och dialogerna är huvudsakligen på romani.

Krauze har gjort flera filmer tillsammans med hustrun Joanna Kos-Krauze.

Dorota Tubielewicz Mattsson