Kultur för förändring i Wrocław

Kulturkongressen ägde rum i berömda Hala Stulecia och det omgivande kongressområdet.

Som ett led i det polska EU-ordförandeskapet ordnades i Wrocław den 8-11 september ett helt nytt arrangemang, en påkostad europeisk kulturkongress. I Hala Stulecia – den världsarvs- förklarade evenemangshall som uppfördes 1913 i dåvarande Breslau – och det omgivande kongressområdet med sitt omtyckta parklandskap, samlades kulturarbetare, politiker, aktivister, akademiker och entusiaster till en kongress med över hundra programpunkter. Huvudtemat var ”kultur för samhällsförändring”.

Från Sverige kom musikgrupperna Wildbirds & Peacedrums och Slagsmålsklubben, samt paneldeltagare som Bonniers Konsthalls chef Sara Arrhenius och piratpartiets förre ordförande Rick Falkvinge. Detta axplock ger en liten bild av den rätt speciella blandning av mötesplats, debattforum och festival som uppstod under fyra dagar.

Kongressen och staden Wrocław gjorde sitt bästa för att välkomna alla besökare – som också åkte gratis på spårvagnar och bussar och togs väl om hand av de över femhundra volontärer som gjorde festivalen möjlig.

Dygnen fylldes av seminarier, workshops, teaterföreställningar och utställningar men också konserter och goda tillfällen att umgås in på småtimmarna i festivalens klubb.

Inledningstalet hölls av den berömde filosofen Zygmunt Bauman. Talarna kunde också ses på storbildsskärmar.

En lång rad stora intellektuella och konstnärliga namn gästade kongressen, bland dem sociologen Zygmunt Bauman, som höll inledningstalet och dessutom skrev en bok speciellt för kongressen.

Den konstnärliga höjdpunkten var två konserter där den avantgardistiske kompositören Krzysztof Penderecki (vars verk hörts i filmer som The Shining, Children of Men och Inland Empire) – själv dirigerande stråkorkestern – mötte två musiker som inspirerats av honom – Jonny Greenwood från Radiohead respektive Aphex Twin.

Gabriel Stille.

En stor del av paneldiskussionerna finns att se i efterhand på www.culturecongress.eu.

Wrocław kommer att stå i centrum för Europas kulturliv igen 2016 – då som europeisk kulturhuvudstad.

Text & bild:
Gabriel Stille

Läs också Wroclaw – staden som breder ut sig över Wroclaws delta >>