Kulturministern väljer film

Historia Roja – filmen om en av de fördömda soldaterna.

Historia Roja – filmen om en av de fördömda soldaterna.

Förberedelserna inför den 41 filmfestivalen i Gdynia är i full gång och den bryter ut inom mindre än en månad. Men kulturminister Piotr Gliński har upptäckt att hans favoritfilm, Historia Roja (Historien om Rój) av Jerzy Zalewski inte finns med bland de tävlande bidragen.

Gliński nådde i våras internationell uppmärksamhet när han ville stoppa Nobelpristagaren Elfriede Jelineks pjäs Flickan och döden i Wrocław. Han tyckte att uppsättningen var för pornografisk. I stället tycker han att scen- och filmkonst ska hylla uppbyggliga händelser i den polska historien.

Historia Roja är den första spelfilm som gjorts om de fördömda soldaterna, den är viktig för det polska samhället och vad gäller konstnärligheten skiljer den sig inte från festivalens övriga filmer. Den borde kunna visas på festivalen, men det är en rätt som förmenas regissören Jerzy Zalewski. Jag har intrycket att beslutet inte har med filmens konstnärliga värde att göra, skriver kulturministern i ett uttalande.

De fördömda soldaterna är ett mindre känt fenomen i Polens moderna historia. Det handlar om partisaner som efter andra världskriget fortsatte kämpa – mot kommunistregimen. De kallades banditer, jagades och avrättades när de blivit gripna, och grävdes sedan ner i anonyma gravar utan ceremonier. År 2011 beslöt regeringen Tusk att den 1 mars ska vara officiell minnesdag för de fördömda soldaterna. Den nuvarande PiS-regeringen har också på flera olika sätt uppmärksammat dem.

Filmen Historia Roja handlar om en fördömd soldat med täcknamnet Rój, och Gliński menar att filmens ämne är så viktigt för det polska samhället att den verkligen borde ha varit med på Gdyniafestivalen. Historia Roja anses emellertid vara en ganska dålig film, vilket kan vara förklaringen till att den inte funnit nåd inför festivalkommitténs ögon.

Festivalgeneralen Michał Oleszczyk besvarar kulturministerns påhopp med ett eget uttalande.

Det är med förvåning och sorg jag tar del av vad kulturministern skriver, i synnerhet som förberedelserna för festivalen nu är så långt komna. Listan över de tävlande filmerna har varit offentlig en hel månad. Särskilt ledsen blir jag över ministerns antydan att särskilda kvalitetsvillkor gällt för Zalewskis film, skriver Oleszczyk. Jag deltog själv tillsammans med en representant för kulturdepartementet i beslutet om vilka filmer som ska vara med på festivalen.

De fördömda soldaternas öde är viktigt, och förtjänar många filmer och tv-serier, fortsätter Oleszczyk, och jag kan bara hoppas att ämnet kommer att behandlas i produktioner med så hög konstnärlig kvalitet att de klarar uttagningarna i kommande filmfestivaler. (TVN och wB 23 aug 16)