Lazienkiparken – en oas mitt i Warszawa

Palatset på ön lyser i vårsolen.

När du besöker Warszawa och söker avkoppling från huvudstadens myllrande folkliv – bege dig då till den stora, vackra Lazienkiparken mitt i Warszawa.

Här finns det vita, vackra ”Palatset på ön”, sommarresidens åt Polens sista kung Stanislaw August, och flera andra palats liksom en storslagen amfiteater. Här hittar du den imponerande Chopinstatyn, där gratiskonserter ges varje söndag under sommarmånaderna – konserter som samlar tusentals åhörare.

Kungens badhus

1683-1689 konstruerade arkitekten och holländaren Tylman van Gameren  en trädgårdspaviljong, ett storslaget badhus i parken – Lazienki betyder ju badinrättning.

Stanisław August byggde om och ut badhuset till sitt sommarresidens under tjugo år i slutet av 1700-talet. Han anställde de förnämsta arkitekter och konstnärer, för att skapa detta vackra slott. Här finns hans förnämliga samling av italienska, holländska och franska mästare, som idag kan beskådas i slottet.

När vi strosar runt i parken, fascineras vi av den stora amfiteatern – ett typiskt exempel på en sommarteater, byggd 1790 enligt grekisk förebild, på order av kungen.

Amfiteatern har en scen skild från publiken av en kanal. OBS påfågeln!

Här finns plats för närmare tusen personer. Ovanligt och innovativt är att scenen separeras  från publiken av – vatten.

Orkestern hade från början sin plats i kanalen framför scenen. Från början kröntes också amfiteatern av tolv statyer föreställande de mest kända klassiska dramaförfattarna.

Vid invigningen spelades den historiska baletten Cleopatra med farkoster, som medverkade i handlingen.

Hyr en gondol

Idag finns små färgglada ”gondoler” att hyra och med en sådan kan du glida fram på den lilla sjön och drömma dig tillbaka till 1700-talet.

Palatset, amfiteatern och en gondoltur lockade oss till
Lazienkiparken.

Själva tar vi möjligheten att gå på en söndagskonsert inne i den vackra balsalen på palatset. Vi njuter av den unga pianostuderanden Joanna Rózewska från Musikhögskolan i Warszawa, som gör underbara Chopintolkningar.

Vissa söndagar utanför högsäsong är dessa konserter tillgängliga för allmänheten. Och det är fri entré! Datum finns på hemsidan (adress i slutet av artikeln).

Spelhåla blev café

När du promenerat färdigt och kanske även besökt slotten, slå dig ner vid ett cafébord utomhus på Trou Madame och beställ kaffe, en glass eller kanske ett glas öl eller vin. Soppa, sallader, smörgåsar och bakelser finns här också under sommaren.

Byggnaden har ett spännande förflutet som nöjesetablissemang under några år i slutet av 1700-talet. Här spelades då ett populärt spel, som gick ut på att kasta in små kulor av elfenben i numrerade portar (trou=hål). Därav dagens namn på caféet!

Sedan grundades här slottsteatern Komedialna. När teatern fick en större lokal i orangeriet blev den gamla spellokalen under en tid förvaringsutrymme för kungens skulptursamling.

Byggnaden uppfördes från början som ett litet kinesiskt sommarslott, men på 1800-talet byggdes det om i mer klassisk stil.

Sammanfattningsvis – se till att besöka denna stora, vackra, gröna oas i Warszawa med sina många historiska byggnader, konstsamlingar och möjligheter till musikalisk eller kulinarisk avkoppling.

Text och foto:
Karin och Jan
Maltestam

Mer information
Lazienki >>
Belvedere >>