En av de frågor som just nu splittrar Polen är konflikten mellan ärkebiskop Henryk Hoser och församlingsprästen Wojciech Lemański. Kyrkan är avvisande till provrörsbefruktning, men Lemański har offentligt sagt att han inte tycker att det är så farligt – vilket fått ärkebiskopen att gå i taket.
Lemański har också arbetat för förbättrade relationer mellan katoliker och judar i Polen – vilket inte heller fallit i god jord. Han fick sparken och kyrkan stängdes under ett par månader, trots att hans församling förklarat sig vara mycket nöjd med honom. Prästgrälet fortsätter. Ytterst handlar det om hur kyrkan i Polen fungerar, menar Dorota Tubielewicz Mattsson.

Krönika.
Dorota Tubielewicz Mattsson
Konflikten mellan fader Wojciech Lemański och ärkebiskopen Henryk Hoser har flammat upp igen. Vapenvilan och kompromisslösningen varade blott i ett par veckor. Situationen har varit inflammerad i drygt ett år nu och anledningen är Lemańskis orädda uttalanden om katolska kyrkan i Polen. Hoser ser det som brist på lydnad och i det närmaste hädelse.
När Lemański framträdde i statstelevisionen och uttalade sig om provrörsbefruktning (IVF) visade han att kyrkans ansikte kan vara förstående och milt. Men för det fick han av sin överordnade ärkebiskop Hoser en erinran samt ett förbud att uttala sig i medier. Nu får han inte heller hålla mässor. Enligt Hoser skulle Lemański skapa konflikter i det lokala samhället, skolan och hela församlingen, skriver gazeta.pl.
Ytterst handlar det om en präst som står upprätt och rakryggad inför sina överordnade, och det är inte vanligt i den polska kyrkan. Därför ska fader Lemański beläggas med munkavle.
Vem blir då kränkt av hans uttalanden? Inte är det församlingsmedlemmarna som vid flera tillfällen visat beundran och stöd för sin orädde själasörjare. Präster som delar Hosers världssyn skriver däremot att Hoser äntligen ”bannade judevännen” och att en präst som ”framträder i icke-katolska medier inte hör hemma där”.
När allt detta började, tog jag för första gången på åratal fram den kanoniska lagen för att se jag hur skulle kunna försvara mig, säger Lemański tillden religiösa veckotidningen Tygodnik Powszechny. Han driver sin sak vidare såväl på lokal nivå som i Vatikanen.
Det är dock inte så enkelt.
Det viktiga är inte om ni verkligen uppträtt olämpligt, påpekar Vatikanen. Det räcker med att ärkebiskopen anser att det är så …
Lemanski och Hoser representerar två olika världar. De skiljer sig markant i sitt sätt att uppfatta kyrkans roll i det moderna samhället. Fader Lemański går i påven Franciskus spår och visar att man kan förkunna evangeliet och samtidigt ha ett öppet hjärta och en öppen hjärna. Ärkebiskopen Hoser representerar kyrkans förstelnade anlete, det som gör att polska kyrkor varje år får allt färre besökare.
Det här handlar inte om en personlig konflikt. Den gäller alla, även de icke troende. Istället för att föra fram sitt budskap genom att vara ett gott exempel försöker kyrkan ändra lagen till att bli ännu mer sakral. Och då kan man inte vända sig bort och låtsas att det inte gäller mig, säger författaren och journalisten Cezary Michalski till Radio TOK FM.
I Polen går det inte att undkomma kyrkan. Men även de troende polackerna ser med tvekan på kyrkans idoga försök att ersätta lagen med Bibeln och göra katolicismen till en statsreligion. Ja, i varje fall många av dem …
Dorota Tubielewicz Mattsson