Leżajsk – typisk liten stad i sydöstra Polen

Längst ner i Polens sydöstra hörn, tjugo mil öster om Kraków och inte långt från gränsen till Ukraina, ligger den lilla medeltidsstaden Leżajsk. Janina Pieniowska, som studerat där, gjorde i oktober ett besök i sina gamla trakter och konstaterade att denna nu okända lilla stad har mycket att visa upp.

Leżajsk omnämns i skrifterna redan i mitten av 1300-talet.

Leżajsk omnämns i skrifterna redan i mitten av 1300-talet.

I oktober förra året gjorde jag en rundresa i Polen för att hälsa på släkt och vänner. Jag flög till Warszawa, där skyskraporna i centrum växer upp som svampar ur jorden. Från Warszawa gick tåget till Łódź, också det en stad i förändring. De gamla textilfabrikerna är ombyggda till köp- och kulturcentra, men på många ställen finns de nedslitna arbetarbostäderna kvar. Och Filmmuseet är värt ett besök!

I närheten av Nowa Sarzyna, där min familj bor, ligger den lilla staden Leżajsk och inte långt därifrån flyter floden San. Det är om den här staden jag vill berätta.

Leżajsk omnämns första gången i en skrivelse från 1354 under Kazimierz den stores tid. Stadsrättigheter fick den 1397 av kung Władysław Jagiełło. Under 1500-talet utvecklades staden till ett hantverks- och handelscentrum.

Inga svenska framgångar

1656 inte långt från Leżajsk stod ett slag mellan polackerna, ledda av hetmanen och fältherren Stefan Czarnecki, och svenskarna. Slaget är omnämnt i Henryk Sienkiewicz bok ”Syndafloden”. Även Karl XII anföll staden i början av 1700-talet – men i Leżajsk hade svenskarna ingen större framgång.

Under 1700-talet blev staden ett centrum för chassidismen. Den berömde Elimelech Lippman (1717-1787, en av grundarna av chassidismen) ligger begravd på den judiska begravningsplatsen. Dit vallfärdar troende judar från hela världen.

Armia Krajowa

Fram till andra världskriget levde här polacker, judar, ukrainare och tyskar sida vid sida. Den 10 september 1939 marscherade den tyska armen in i staden efter sex dagars bombardemang och beskjutning. Under hela ockupationen verkade motståndsrörelsen Armia Krajowa i och kring staden.

1941 –1942 skapades ett getto i närheten av torget. Före kriget utgjorde judarna en tredjedel av Leżajsks invånare, de flesta dog i koncentrationsläger eller mördades i närheten av staden. Den 24 juli 1944 befriades Leżajsk av den sovjetiska armén.

Leżajsks museum är inrymt i ett av familjen Potockis slott.

Leżajsks museum är inrymt i ett av familjen Potockis slott.

Under 1970-talet gjordes stora investeringar. Bland annat byggdes ett stort bryggeri, en filial till stålverket i Stalowa Wola och en fabrik för förädling av jordbruksprodukter.

Vid ett besök i staden kan man börja med en vandring från torget till klostret. Sträckan är ungefär tre km lång, blir man trött kan man stanna för att äta under vägen. Torget ser ut ungefär som det gjorde på 1500-talet, en fyrkantig plats där två gator möts i varje hörn. Före kriget låg församlingskyrkan, den ortodoxa kyrkan och synagogan i närheten av torget. Synagogan brändes ner av tyskarna under kriget.

Torget domineras av klocktornet från 1608. Det förstördes under en brand 1811 men har byggts upp igen. Bredvid ligger rådhuset, där det finns en minnestavla över Władysław Sikorski, premiärminister i den polska exilregeringen i London under andra världskriget, som bodde och arbetade i staden som ung ingenjör.

I närheten ligger Den heliga treenighetens och alla helgons kyrka byggd i senrenässans stil. Den ortodoxa kyrkan från början av 1800-talet används nu av katoliker.

Fråga efter nyckeln

Den sydöstra delen av torget var den del där judarna bodde. Górnagatan leder fram till judiska begravningsplatsen där Elimelech Lippman ligger begravd. För att komma in går man till något av husen mittemot och frågar efter nyckeln. Fram till 1960-talet fanns den hos Leżajsks siste jude Boruch Safirt. Idag knackar man på något av husen mitt emot judiska begravningsplatsen. De boende vet var nyckeln finns och mot en mindre summa pengar öppnar de grinden och gravkapellet.

Följer man Mickiewiczgatan mot klostret passerar man ett mindre slott byggt av Józef Potocki, greve och ägare av stora landområden i sydöstra Polen. När staden köpte byggnaderna på 1930-talet gjordes en icke varsam ombyggnad och många värdefulla miljöer förstördes. Mellan 1932 och 1974 inrymdes där realskola och gymnasium. 1966 tog jag studenten där och har fortfarande kontakt med många av mina klasskamrater.

Nu finns där regionsmuseet och ett bryggerimuseum. Staden har en lång tradition av öltillverkning ända sedan 1500-talet.

Regionsmuseet visar det folkliga hantverk som finns i trakten, och staden Leżajsks historia. På nedre botten anordnas tillfälliga utställningar.

Basilikan och klostret är från 1600-talet.

Basilikan och klostret är från 1600-talet.

Kyrkan tar 7000 personer

På vägen mot klostret passerar man flera intressanta byggnader i olika byggnadsstilar. Allén består av olika lövträd som finns i trakten. På en tvärgata, Sklodowskagatan ligger nu olika skolor bl.a. det nya gymnasiet.

När man har passerat järnvägs- och busstationen ser man på höger sida det gamla sågverket som nu är ett snabbköp. Även sågverket från 1918 tillhörde familjen Potocki.

Efter ännu ett par hundra meter ser man Bernhardinerbasilikan och klostret från 1600-talet. Stilen är senrenässans och tidig barock, arkitekten är Antonio Pellaccini. Huvudskeppet är bara en halv meter kortare än Mariakyrkans i Kraków. Kyrkan rymmer 7000 besökare.

Klostret är byggt i italiensk stil, enligt sägnen på den plats där en man från byn Giedlarowa på 1500-talet hade en uppenbarelse, han såg jungfru Maria och Josef. Tusentals pilgrimer vallfärdar varje år för att tillbe ikonen Jungfru Maria från Leżajsk, målad av en präst ca 1590.

En berömd orgel

Men mest är klostret berömt för sin orgel. Kännare anser att den är en av världens mest sällsynta och äldsta orglar. Den prisas för sina unika toner och sitt konstnärliga utförande. Orgeln är lika bred som kyrkan. Utsmyckningen är från 1600- och 1700-talet och själva orgeln består av 5894 pipor. Den finansierades av familjen Potocki och byggdes av Jan Glowiński från Kraków under slutet av 1600-talet. 1853 renoverades den av Roman Ducheński från Lwów, även det på bekostnad av familjen Potocki. Varje sommar ges orgelkonserter med organister från Polen och övriga världen.

Om ni nu blir nyfikna på sydöstra Polen, vilket jag hoppas att ni blivit, så går det att hyra hos Tupaj.agroturystyka.pl eller om man vill kosta på sig hotell så ligger ett alldeles i närheten av klostret U Braci Zygmuntów.

Leżajsk är en typisk liten stad från den här landsändan. Därifrån kan man göra utflykter till Sandomierz, länsstaden Rzeszow, Jarosław, Zamość, Łańcut och det är inte långt till Bieszczady (bergskedjan Beskiderna).

Text och bild:
Anna Janina Pieniowska