Lubiewo sätts upp i Göteborg

Björn Kjellman och Sven-Åke Gustavsson spelar Patricja och Lukrecja när Göteborgs Stadsteater sätter upp Michal Witkowskis Lubiewo i slutet av mars.

Nu sätter Göteborgs Stadsteater upp Lubiewo – Kärleksön, en pjäs som bygger på Michal Witkowskis burleska roman Lubiewo. Romanen blev en skandalsuccé i Polen. Den belönades med flera litterära priser och har översatts till femton språk. På svenska utkom den 2008 i översättning av Stefan Ingvarsson.

Pjäsen utspelar sig i Wroclaw, och de två åldrade fjollorna spelas av Björn Kjellman och Sven-Åke Gustavsson. De träffas på årsdagen av den Röda arméns uttåg ur Polen och sörjer kommunismens fall. De sörjer Röda arméns kåta grabbar och alla sköna råskinn. De sörjer sina döda vänner. Väst förde bara med sig elände: Prideparader, AIDS, kommersialism…

– En både vacker och smutsig berättelse om det vakuum som uppstod när kommunismen föll, innan den västerländska liberala ekonomin tog över. Som överlevnadsstrategi har fjollorna gjort sitt utanförskap till något positivt. Det tar slut när det kommunistiska förtrycket och röda armén försvinner.

Michal Witkowski. Foto: Rafal Maslow.

En ny generation bögar kommer som ställer krav på samhället, som vill gifta sig och skaffa barn. Här betraktar den homosexuella världen sig själv inifrån och görs inte till något problem. Detta är unikt, säger regissören och teaterchefen Ronnie Hallgren.

Michal Witkowskis roman bygger på intervjuer med verkliga män i Wroclaw. Dramatiseringen har gjorts av teaterns husdramatiker Lucas Svensson. Musiken är komponerad av Oskar Humlebo (Moto Boy).

Den väletablerade danska scenografen Bente Lykke Möller gör för första gången scenografi och kostym på Göteborgs Stadsteater.

Lubiewo – Kärleksön har urpremiär 30 mars på Stora Scen. (Göteborgs Stadsteater mars 12)