Lucia firades i Warszawa

XX var Lussebrud när svenska ambassaden i Warszawa höll Luciafest. Foto: Stanislaw Godula.

Joanna Gawałkiewicz var Lussebrud när svenska ambassaden i Warszawa höll Luciafest.
Foto: Stanislaw Godula.

Lucia firades på flera håll i Warszawa. Värd på det första, den 11 december, var Sveriges ambassadör i Polen, Staffan Herrström. Han inledde med att berätta om den svenska Luciatraditionen och om årets fredspris, som gick till 17-åriga pakistanskan Malala Yousafzai och till indiern Kailash Satyarthi.

Lucia var Joanna Gawałkiewicz, som tillsammans med Socialhögskolans kör sjöng lucia- och julsånger inför de församlade gästerna på Radisson Blu.

Tomasz Kwiecinski visar en historisk och kronologisk tavla (Gustav Vasas ättlingar i de europeiska kungahusen)för gästerna på Polsk-svenska föreningens Lucia gille. Kartan är designad av Tomasz Kwiecinski. Bland gästerna fanns både ambassadören Staffan Herrström och journalisten och författaren Herman Lindqvist. Foto: Stanislaw Godula.

Tomasz Kwiecinski visar en historisk och kronologisk tavla (Gustav Vasas ättlingar i de europeiska kungahusen) för gästerna på Polsk-svenska föreningens Luciagille. Tavlan är designad av Tomasz Kwiecinski. Bland gästerna fanns ambassadören Staffan Herrström och journalisten och författaren Herman Lindqvist. Foto: Stanislaw Godula.

Journalisten och författaren Herman Lindqvist berättade om Sveriges och Polens gemensamma historia och om Vasaätten, som styrt i båda länderna.

Luciahögtiden, som hölls på Radisson Blu, var ett samarrangemang mellan Svenska ambassaden och Swedish Business Club.

Dagen efter, den 12 december firade Polsk-svenska föreningen i Polen Lucia i lokalerna på Senatorska. Värd var föreningens ordförande Tomasz Kwieciński.

Lucia, Zofia Maj, och hennes tärnor sjöng. Foto: Stanislaw Godula.

Polsk-svenska föreningens Lucia, Zofia Maj, och hennes tärnor sjöng.
Foto: Stanislaw Godula.

Föreningens Lucia var  Zofia Maj som tillsammans med sina tärnor från Socialhögskolan i Warszawa, sjöng svenska Luciasånger. Violinsolist var Maryla Denka.

Gäst var svenska ambassadören Staffan Herrström, ministerrådgivaren Ann Marie Bolin Pennegård, samt journalisten och författaren Herman Lindqvist.

Stanislaw Godula