Lugnt styre med PiS i regeringen, säger Kaczyński

Somliga säger att den sittande regeringen är den sämsta någonsin sedan 1989, och jag håller med dem. Det sade Jarosław Kaczyński, ordförande i nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) i ett valtal hemma i stadsdelen Żoliborz i Warszawa.

Alla de sjukdomar vi fick med oss vid kommunismens fall har nu nått sin kulmen, sade han. Men en tydlig seger för PiS skulle leda till ett lugnt styre, till samarbete med presidenten och en korrekt attityd mot oppositionen. Alternativet är att landet leds av ev grälsjuk koalition av små grupper kring Medborgarplattformen (PO).

Därefter upprepade han partiets vallöften om att sänka pensionsåldern till 60 år för kvinnor och 65 för män i stället för 67 år för alla, som gäller sedan 2013 och ett nytt barnbidrag på 500 złoty per barn och månad. Det rapporterar polska nyhetsbyråer.

Och såtillvida har Kaczyński säkert rätt att samarbetet med presidenten skulle bli bättre. President Duda var PiS kandidat i valet i maj, och samarbetet med regeringen Kopacz har gått på skruvar. Trots upprepade propåer från premiärminister Ewa Kopacz har han hittills inte velat träffa henne. Kommentatorer i polska medier klassificerar striden mellan PiS och regeringen som rena sandlådan.

Men Duda, som installerades i ämbetet den 6 augusti, har vid ett par tillfällen kallat till sig andra ministrar för att diskutera aktuella frågor. Han träffar de ministrar han behöver, sade han i en tv-intervju i förra veckan.

För ett par dagar sedan vägrade presidenten underteckna en av de nya lagar som lagts fram av regeringen Kopacz och som antagits av parlamentets båda kamrar, lagen om könstillhörighet. Därmed kan lagen inte träda i kraft och regeringen framstår som oduglig. Polen har varit i samma situation tidigare – under åren 2007–2010 då dåvarande presidenten Lech Kaczynski, tvillingbror till Jarosław Kaczyński, ofta stoppade eller försenade lagar som antagits av parlamentet på initiativ av regeringen Tusk.

Samtidigt visade det sig att taktiken inte var någon total succé. Det blev Bronisław Komorowski från regeringspartiet Medborgarplattformen som valdes till Lech Kaczynskis efterträdare 2010, och regeringsarbetet blev betydligt effektivare. I presidentvalet i våras hade opinionen emellertid svängt, och PiS-doldisen Duda blev Polens nya statsöverhuvud.

Intressant är också löftet att sänka pensionsåldern – den frågan gick också Andrzej Duda gick till val på i maj. Det är visserligen ingen fråga som presidenten kan besluta om, men han räknade med att en valseger för PiS i oktober skulle bidra till att löftet förverkligades. Men det förslag som Duda lade fram nyligen var annorlunda utformat. Enligt det ska kvinnor kunna gå i pension vid 62 års ålder, inte 60, och män vid 65 – om de vill. Det handlar alltså inte om en generell sänkning av pensionsåldern.

Eftersom PiS enligt alla opinionsmätningar går med stormsteg mot en valseger blir det intressant att se hur en ny regerings förslag blir. Både pensionslöftet och det nya barnbidraget kommer att kosta mycket pengar, och flera betydande polska ekonomer har öppet betvivlat att det går att finansiera så omfattande vallöften. (wB 7 oktober 15)