
Malmö museum blev flyktingförläggning.
foto: KW Gullers/Nordiska museets bildbyrå.
Den 8 maj öppnar Malmö Museer och Malmö Konstmuseum två utställningar med fokus på Malmö Museum som flyktingförläggning vid krigsslutet 1945.
Under krigsslutet förvandlades Malmö Museum från offentligt museum till flyktingförläggning för kvinnor och män som räddats ur nazismens koncentrationsläger genom Röda Korsets räddningsaktion De vita bussarna. På grund av akut brist på förläggningar i Malmö beslöt dåvarande museichef Ernst Fischer den 27 april att ställa museets lokaler till förfogande.
”Vi har alla varit av den meningen att en offentlig institution inte är ett självändamål, utan en samhällets tjänare och när samhället fordrar andra uppgifter av oss än dem vi är avsedda att utföra, är det vår självklara plikt att med glädje anamma de nya uppgifterna.”
Museichef Ernst Fischer 1945

Ett disklag i trapptornet.
Välkommen till Sverige består av tre delutställningar om händelser i Malmö våren 1945. En delutställning belyser museet som flyktingförläggning genom livsöden, fotografier och föremål från flyktingarna och de som hjälpte till. En av de bevarade vita bussarna kommer att visas utomhus på Slottsholmen, och dessutom visas femton kortfilmer om flyktingar och överlevande i samarbete med Auto Images, Xenofilia och Rädda Barnen.
Utställningen I skuggan av kriget
I skuggan av kriget visar verk av de polska konstnärerna Jadwiga Simon-Pietkiewicz och Maja Berezowska, som kom med de vita bussarna till Sverige 1945. Motiven är hämtade från deras tid i koncentrationslägret för kvinnor Ravensbrück, och berättar om en tillvaro präglad av sjukdom, svält och död men även om det kamratskap som rådde mellan fångarna. Utställningen innehåller också verk av den judiska exilkonstnären Lotte Laserstein och Sven X:et Erixsons monumentala målning ”Flyktingar i Malmö Museum”.
Invigning med kultur- och demokratiministern
Utställningarna invigs för speciellt inbjudna den 8 maj kl. 10.30. Invigningstalar gör kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Talar gör också Polens ambassadör Wiesław Tarka och Malmös ordförande i kommunfullmäktige Kent Andersson.
Kl. 14.00 öppnar sedan utställningarna för allmänheten och då invigningstalar Malmös kulturkommunalråd Hanna Thomé, kulturdirektör Elisabeth Lundgren, ordföranden i Svenska Röda Korsets malmökrets Kerstin Larsson och Adam Smolak, som medverkar i en av delutställningarna.
Fri entré.
Utställningen visas året ut.
I samarbete med Röda Korset, Rädda Barnen, Xenofilia, Judiska församlingen i Malmö, Auto Images, Folkets Hus i Göteborg, Kalmar Konstmuseum och Sveriges Radio. Med stöd från Malmös förskönings- och planteringsförening, Malmö Kulturhistoriska Förening och Region Skåne.