Många svenskar spelar golf i Polen

Amber Baltic 08

Amber Baltics kuperade golfbana är underbar att spela på, konstaterar webb-Bulletinens Eja Bergman och Fredrik Moberg.

foto: Fredrik Moberg

Golfen är på frammarsch i Polen. Fortfarande betraktas den som en sport för de rika, men antalet golfspelare – som idag är cirka 6 000 – växer med tjugo procent om året, enligt uppgifter från Polska Golfförbundet.

En ny golfbana utanför Warszawa är på gång – med hög europeisk standard, uppges det, och i september arrangeras uttagningen för VM i golf i Wejherowo.
Just nu finns ett fyrtiotal golfbanor i Polen, åtskilliga av dem har arton hål, och några av dem är riktigt bra.

Idag reser allt fler svenskar för att spela golf i Polen – gärna i kombination med ett par spa-behandlingar. Golf och spa fungerar fint ihop.

Friheten är stor, du kan själv fixa allt från start till mål: boka transport, hotell och aktivitet på internet – eller lägga jobbet på researrangören och själv ta hand om upplevelserna.
En rad större och mindre företag arrangerar resor av skilda slag till Polen. Dit hör också de stora färjebolagen Unity Line, Stena Line och Polferries. Tack vare lågprisbolagen kan du också flyga dit och hyra golfvagn och klubbor på plats.

Utmärkta golfbanor

En rad fina golfbanor har vuxit fram inte minst i norra Polen, dit det går fort och lätt för svenskar att resa. Ett par av de mest kända, Amber Baltic Golfklubb och Binowo Park, ligger runt Szczecin men även i trestadsområdet Gdansk – Gdynia – Sopot finns flera banor: Sierra och Postołowo är några exempel. Naturligtvis kan man spela golf i Warszawa, och mellan Kraków och Katowice finns Paszczołkowice GK. Alla de nämnda golfbanorna satsar hårt på svenska (och andra) turister, och många i personalen talar engelska.

I Polen finns förstås också golfbanor som inte i första hand vänder sig till utländska spelare – landets mest populära golfbana år 2007 heter Bytkowo GK och ligger utanför Poznań.
Det är i allmänhet inte nödvändigt att ha officiellt handikapp, men den  som betalar 300–700 kronor i greenfee vill förstås ha valuta för pengarna. Flera klubbar har, förutom 18-hålsbanan, en korthålsbana med nio hål som man kan betrakta som en pay&play-bana – där även nybörjaren kan ha utbyte av att spela golf i Polen.

Rankinglista

Researrangören Ewa Larsson i Tomelilla fick nyligen en rapport av tre hängivna spelare som nu i sommar betade av fyra banor i nordvästra Polen. Deras rankinglista ser ut så här:

  1. Sierra Gk i Wejherowo väster om Gdynia,
  2. Postolowo utanför Gdansk,
  3. Amber Baltic GK 25 km öster om Świnoujscie,
  4. Binowo Park två mil söder omSzczecin.

De som inte spelar golf kan i stället rida, fara på jakt, fiske, vandra i bergen, paddla kanot eller windsurfa.

Möjligheterna är många och Polen ligger så nära.

Gunilla Lindberg
Läs också En härlig resa – men lite svårt med språket >>