
Centralbankschefen Marek Belka.
Foto: wikipedia.
Höj lönerna och beskatta de rika och kapitalet. Det säger centralbankschefen Marek Belka överraskande i en uppmärksammad intervju i tidningen Gazeta Wyborcza.
Han kallar den polska ekonomin för kapitalism wyczynowy (högpresterande kapitalism), som kanske kan fungera i femton år till, men knappast längre.
Polen är inte längre ett fattigt land utan ett ekonomiskt någorlunda avancerat land, polska företag finns i utlandet och investerar där, resonerar han. Polen är inte längre ett land som bara importerar kapital. Därför behöver vi byta vår ekonomiska modell. Polen har varit konkurrenskraftigt med billig arbetskraft och låga skatter, i synnerhet för företagare.
För en kvart sekel sedan skapade Balcerowicz* ett skattesystem som var perfekt för den tidens behov, säger Belka. Det är relativt enkelt och skatterna är låga, jämfört med andra länder. Men skattemyndigheterna borde ägna sig mer åt att bekämpa grova förskingringar och lägga mindre tid på vanliga medborgare som råkar göra lite fel. Vi måste göra vårt system mer civiliserat, så att det blir mer rättvist, säger riksbankschefen till tidningen.
Polackernas ambitioner och förväntningar växer snabbare än deras ekonomiska framgångar. Det verkar ibland som att folk bortser från allt det vi uppnått under den politiska och ekonomiska transformationen, menar han.
Emigrationen är ett problem. Men Belka tror inte på att de låga lönerna är enda anledningen till att folk emigrerar till andra länder. I London tjänar de 3-4 gånger mer, men levnadskostnaderna är tre gånger högre så det jämnar ut sig. Man emigrerar ändå. Med tanke på den stora mängden emigranter borde det vara arbetskraftsbrist och lönerna borde öka. Så är det dock inte.
Arbetsmarknaden borde saneras och bli mer tänjbar, anser Belka. Den får inte ge möjligheter till skattefusk, och den måste förändras så att de anställda inte blir exploaterade. Lönerna borde öka – kanske är fackföreningarna för svaga, spekulerar han.
Men kapitalismens kris då? Finns den? Jodå, det problemet är verkligt. I Polen talar man inte mycket om det eftersom de flesta minns vad bristen på kapitalism ledde till. Först var ett helvete, sedan totalt kaos, men till slut nådde Polen en oerhörd framgång, förklarar Belka. I Väst märkte man för trettio år sedan att det finns risk för att stora företag kan komma att dominera staten och undgå all kontroll. Idag är det finanssektorn som styr över näringslivet och ett nytt sätt att tänka på ekonomi har tagit fart. Kapitalismen har gått förlorad.
Kapitalöverföring online är ett djävulskt påhitt, säger han. Näringslivet är ett jordnära och påtagligt fenomen, medan kapitalöverföringen är virtuell. Effekten blir att de sociala skillnaderna blir ännu större, delvis till följd av den teknologiska utvecklingen. Sociala skillnader driver ofta på utvecklingen men de kan också ha en bromsande och destabiliserande verkan.
Jag vet inte om det blir lätt att reparera kapitalismen, men jag vet att det är bra att duktiga och kompetenta människor inser att det är illa ställt med kapitalismen. På så sätt har kapitalismens kris visat sig vara till någon nytta, konkluderar Marek Belka.
Dorota Tubielewicz Mattsson
*Leszek Balcerowicz, nationalekonom, finansminister under åren efter kommunismens fall 1989