
Marek Hlasko.
Bild: Zbigniew Kresowaty, wikipedia.
Marek Hlaskos hittills okända debutroman Wilk (Vargen) kommer ut i september på förlaget Iskry. Manuskriptet till den under 60 år opublicerade romanen har hittats i hans arkiv i Wroclaw.
På förlagets internetsida kan man läsa att boken kommer att publiceras i två versioner: en populär med ett stort antal fotnoter och en vetenskaplig med en litteraturhistorisk inledning som klargör bakgrunden till romanens tillkomst och ett försök att förklara och tolka dess struktur.
Romanen Wilk kom till mellan åren 1953 och 1955. Boken hette en början Czlowiek z ostatniej granicy (Mannen från den yttersta gränsen) och handlar om pojken Rysiek Lewandowski och hans öden. Grabben försöker överleva och hitta värdiga levnadsmönster och auktoriteter i mellankrigstidens Warszawa.
Marek Hlasko var författare och manusförfattare. Han föddes i Warszawa 1934 och dog i Wiesbaden 1968. Som ung jobbade han som lastbilschaufför samtidigt som han skrev noveller och romaner. Han slog igenom 1956 med novellsamlingen Pierwszy krok w chmurach (Första steget bland molnen) som genast blev en litterär sensation i Polen och Hlasko blev den unga generationens litterära ikon. Efter den torftiga och ideologiskt präglade socialistiska realismen blev hans verk som en frisk fläkt i den polska litteraturen. Inspirerad av Hemingways stil berättade han om vanliga människors problem, långt från det ideologiska och tillrättalagda. Den mänskliga existensens mindre trevliga sidor blev hans huvudtema. Hlasko hade problem med censuren i det socialistiska Polen. Han reste till Israel och senare till USA, Storbritannien och Tyskland. Han publicerade på olika polska exilförlag och exiltidskrifter som den anrika Kultura som gavs ut i Paris.
I Sverige har Hlaskos verk publicerats två gånger: 1959 kom Snaran och andra noveller ut och 1962 kom Paradiset nästa.
Det är onekligen en stor litteraturhistorisk händelse som alla forskare men även alla hängivna Hlasko-läsare ser fram emot.
Dorota Tubielewicz Mattsson