Matejko har fått nytt monument i Kraków

Polens mest kände 1800-talskonstnär är Jan Matejko, som nu har förärats ett stort monument i Kraków. Han dog år 1893 och i höstas stod äntligen ett nytt monument klart framför Konstakademin i staden – 120 år efter hans död. Efter en internationell tävling blev det professor Jan Tutaj, som fick i uppgift att utföra sitt förslag till monument. Kostnaden uppgick till ca 320 000 złoty (ca 700 000 SEK).

Jan Tutaj har skapat Krakóws nya Matejkoskulptur.

Jan Tutaj har skapat Krakóws nya Matejkoskulptur.

Jan Matejko hade stor betydelse, inte bara för den polska konstens utveckling utan också för många polackers utbildning. Under den tid när Polen var delat visade hans målningar att Polen en gång var en stor och mäktig nation, som kunde återfå sin självständighet och bli stort igen.

Matejko är berömd för sina stora målningar som visar bilder ur Polens historia. Hans mest kända tavla visar Slaget vid Grunwald, som mäter fyra gånger tio meter. Den hänger på Nationalmuseum i Warszawa. Matejko är också känd för en serie målningar av Polens kungar.

Matejko var den förste rektorn för den självständiga Konstakademin i Kraków och det är förstås naturligt att monumentet med hans porträtt i brons fått sin plats mellan Barbakan och Konstakademin.

Även på Nationalmuseum i Sukiennice i Kraków finns flera tavlor av Matejko liksom i det lilla, fina museet i huset på Floriańskigatan, där han levde större delen av sitt liv och där det mesta är bevarat.

Blekingeföreningen har länge haft mycket goda kontakter med Konstakademin, dess rektorer och professorer och år 1999 anordnades i Ronneby kulturcentrum en stor jubileumsutställning, som uppmärksammade Konstakademins 175 år.

Under våra kulturresor till Kraków har vi vid flera tillfällen haft förmånen att göra studiebesök på Konstakademin, deras utbildningsateljéer och inte minst Akademins allra heligaste rum – dvs Rektor Magnificus arbetsrum med sin ursprungliga möblering och där väggarna av tradition fylls med självporträtt av samtliga rektorer. Således finns här rektor Jan Matejkos självporträtt liksom senare rektorer som Jan Szanzenbach och Jan Pamula. De senare har båda besökt Blekinge och ställt ut sin konst i Blekingeföreningens regi.

Text och bild:
Karin och Jan Maltestam

Adress:
The Jan Matejko House, ul. Floriańska 41, Kraków.

Museets hemsida >>