Maurice Sendak avliden

Den polsk-amerikanske författaren Maurice Sendak har avlidit.

Maurice Sendak, amerikansk-polsk författare och illustratör har avlidit i en ålder av åttiotre år. I Sverige är han mest känd för sin bok Till Vildingarnas Land och för att han fick det första Astrid Lindgrenpriset 2003 tillsammans med Christine Nöstlinger.

Sendak föddes i Brooklyn, New York 10 juni 1928 i en fattig emigrantfamilj från Polen. Flera av hans släktingar dog i Förintelsen under andra världskriget, vilket satte djupa spår i hans verk.

Hans stora genombrott blev Till Vildingarnas land (Where the Wild Things Are), 1963, där han revolutionerade hela bilderboksberättandet. Boken har översatts till en mängd språk och lästs av flera generationer barn över hela världen.

Vildingarna handlar om pojken Max, som busar och får gå och lägga sig utan kvällsmat. I fantasin ger han sig iväg hemifrån, han seglar till Vildingarnas land. Där är det han som bestämmer, han som utdelar straffen. Så kan han bearbeta sin maktlöshet och känslan av att ha blivit illa behandlad.

Sendak har berättat att modellerna för Vildingarna var de judiska släktingarna från Europa som kom och hälsade på när han var barn. Tanter och farbröder som inte kunde språket men som nöp honom och syskonen i kinderna och kramade för hårt. De sade: Oj vad du har blivit stor, Oj vad du har blivit tjock – jag skulle kunna äta upp dig! Tillsammans med syskonen skojade han om släktmonstren som skulle äta upp barnen – de rös av spänning. Han har liknat barndomen vid “en sträcka av förödmjukelser” som han råkar komma ihåg bättre än vad de flesta andra gör.

Till Vildingarnas Land blev film 2009.

Alltsedan Vildingarna har Sendak kommit att förändra den moderna bilderboken. Det visuella uttrycket av ett barns inre landskap blir Sendaks kännetecken även i I nattköket (In the Night Kitchen), 1970 och Outside Over There, 1981.

Månen som vakar över barnen i nästan alla Sendaks böcker sägs symbolisera hans mor. När han som liten lekte ute, brukade hon titta ut genom fönstret för att försäkra sig om att det inte hade hänt honom något.

Som illustratör av andras texter har Sendak visat hur bilder kan lyfta fram nya betydelser ur texten. I bröderna Grimms sagor fångar han i en enda bild upp hela handlingen och tillför sagan en särskild atmosfär.

Illustrationerna till William Blakes poesi eller till George MacDonalds, Randall Jarrells och Meindert DeJongs barnböcker har blivit klassiker i sig. Och Sendaks scenografi till olika musikaliska verk har gett honom status som konstnär av allra högsta klass.

Maurice Sendaks böcker har blivit klassiker, som har tålt det slitage som alla ögon har utövat på hans bilder. Han har fått en mängd utmärkelser, bland annat två Caldecottmedaljer (1964 och 1974) och H C Andersenmedaljen 1970 och ALMA-priset 2003.

Gunilla Lindberg