Medborgarplattformen utmanar PiS på debatt

Beata Mazurek, presschef hos Lag och Rättvisa, PiS.
Foto: Agencja Artystyczno-Reklamowa Gambit

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har ofta hånat oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) för att sakna ett politiskt program, och PO har länge hävdat att partiet har ett program. Nu inbjuder dess ledare Grzegorz Schetyna regeringspartiet till en serie politiska debatter.

Först kräver vi en ursäkt från oppositionen för att den har varit en total opposition, är det besynnerliga svar som Medborgarplattformen får från Beata Mazurek, talesperson för PiS.

För att undvika en strid med sakliga argument som enda vapen flyr Mazurek in i Smolensk-konflikten – hon vill att Medborgarplattformen tar avstånd från motdemonstrationerna vid den månatliga sorgemanifestationen för Smolenskoffren. Hon vill också ha ett klart fördömande av dem som hindrat Jarosław Kaczyńskis limousine att köra till Wawel i Kraków där hans tvillingbror, den forne presidenten Lech Kaczyński är begravd.

Vidare menar Mazurek att man är beredd att diskutera men bara med dem som är villiga att föra ”en civiliserad diskussion” och inte betecknar sig som en ”total opposition”.

Varje diskussion med den ”totala oppositionen” är meningslös, säger hon.

I slutet av förra veckan basunerade Mazurek ut att hon tänkte ställa en rad ”svåra frågor” till oppositionen.

Vill oppositionen kanske avskaffa PiS nya barnbidrag på 500 złoty i månaden eller höja den sänkta pensionsåldern, undrar hon. Vill oppositionen att Polen tar emot flyktingar? Idel populistiska knep alltså! Oppositionen utlovar ett utförligt svar under debatten.

Medborgarplattformen föreslår att partiets ekonomiexpert professor Andrzej Rzońca och näringsminister Mateusz Morawiecki i den första debatten ska ta upp näringslivet och ekonomin. Nästa debatt skulle handla om Polens ställning i Europa, och man föreslår EU-parlamentarikern Rafał Trzaskowski mot utrikesminister Witold Waszczykowski. Även situationen inom det polska rättsväsendet skulle bli föremål för en saklig duell mellan PO:s Borys Budka och justitieministern/riksåklagaren Zbigniew Ziobro. Sist men inte minst ska man enligt oppositionens förslag diskutera situationen inom försvaret. Till den debatten vill man bjuda in försvarsministern Antoni Macierewicz och oppositionens Tomasz Siemoniak.

Vi står även till förfogande för en debatt med partiordföranden Jarosław Kaczyński, säger Schetyna.

Frågan är nu om PiS antar utmaningen. För tillfället tyder mycket på att viljan att sakligt diskutera med Medborgarplattformen är begränsad.

Dorota Tubielewicz Mattsson