Medeltida konstskatt återlämnas till Polen

Fragment ur Pontyfikał Płocki – en medeltida liturgisk handskrift från Płock. Foto: wikipedia.

Fragment ur Pontyfikał Płocki – en medeltida liturgisk handskrift från Płock.
Foto: wikipedia.

Den medeltida liturgiska boken Pontyfikał Płocki (Staden Płocks påvebok), som stals för 75 år sedan av nazisterna, återlämnas nu till Polen. Det säger Justyna Lewanska, polsk generalkonsul i München.

I september 1939 marscherade de tyska trupperna in i Płock. Den tyska ockupationsmakten la beslag på biskopens skattkammare och bibliotekets samlingar. Förutom liturgihandboken stals den 1200-talspokal som medeltidsfursten Konrad Mazowiecki skänkte till biskopen i Płock, Biblia Płocka (Płock-bibeln) från 1300-talet m m.

I början av 1940 fördes alla de stulna dyrgriparna till Köningsberg (Kaliningrad), där de deponerades på universitetsbiblioteket. Vid evakueringen av Östpreussen i mars 1945 fördes alla konstskatter till västra Tyskland, bl a Göttingen. En del av dem, däribland Biblia Płocka, återlämnades till Polen redan under 1970-talet.

1973 köptes Pontyfikał Płocki på en bokauktion och sedan dess har den befunnit sig på stadsbiblioteket i München. Polska myndigheter har i flera decennier ansökt om att få tillbaka Pontyfikał Płocki, men varje gång fått avslag från myndigheterna i München. Nu överlämnas boken i nästa vecka av Tysklands utbildnings-, konst- och religionsminister Ludvig Spaenle till biskopen i Płock, Piotr Libera, i närvaro av utrikesminister Grzegorz Schetyna.

Pontyfikal Płocki, som består av 214 handskrivna pergamentark, kom till i Płock år 1400.

Polen förlorade under andra världskriget en halv miljon konstföremål. Deras sammanlagda värde beräknas till om 20 miljarder dollar (183 miljarder svenska kronor).

Dorota Tubielewicz Mattsson