Rehabilitering och rekreation bidrar också till en god hälsa

I begreppet medicinsk turism ingår också hälsobehandlingar av olika slag. Kroppen rehabiliteras efter en tid av sjukdom eller skada. Patienter med sjukdomar i andningsorganen kan inandas den salta, fuktiga luften i en gammal saltgruva. De som lider av ischias, migrän eller muskelvärk kan söka lindring på kurorten Cichocinek, och nyopererade kan återhämta sig i Ustron.
Särskilda center tar hand om idrottsskador.
I Sverige får man ofta en lista med övningar av sjukgymnasten att göra själv, säger Adam Tarnawski på Carolina Medical Center. Vi anser att manuell fysioterapi funkar bättre.

I Wieliczka Resort Center behandlas patienterna  under jord. Den salthaltiga luften fuktas hela tiden av vatten som sipprar fram ur berget.

I Wieliczka Resort Center behandlas patienterna under jord. Den salthaltiga luften fuktas hela tiden av vatten som sipprar fram ur berget.
Foto: Gunilla Lindberg.

Femton mil sydöst om Kraków ligger den gamla saltgruvan Wieliczka. Gruvan ses som en nationalklenod, och massor av besökare går varje år de 800 trappstegen som leder 164 meter ner under jord. På samma djup, en bit bortom turistmagneten, har Wieliczka Resort Center sin verksamhet.

Temperaturen är mellan 14 och 16 grader, och i behandlingsavdelningen är det ännu ett par grader svalare. Luften är fuktig, salt och mineralrik – den gör underverk för patienter med sjukdomar i andningsorganen, säger chefsläkaren Marek Koprowski. Även allergiker och astmatiker mår bra här nere.

Behandlingen går bland annat ut på avslappning och andningsövningar. Patienten bor i närbelägna gästrum och kommer till den underjordiska behandlingen på dagarna.

Hemsidan finns bland annat på engelska >>

En annan resort-anläggning är Ustron, drygt tio mil sydväst om Kraków. Ustron arbetar med rehabilitering av patienter med hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, neurologiska sjukdomar, cirkulationssjukdomar och sjukdomar i rörelseorganen. Här kan även den som lider av posttraumatiska symptom få hjälp. Kliniken tillhör kedjan American Heart of Poland.

Hit kommer många patienter från Tyskland, nu siktar man på Västeuropa. Kuren tar för de flesta ett par veckor. Priset beror på behandlingen. Alla talar engelska, men också tyska, ryska.

Hemsida på engelska >>

Johannes Paulus II-kliniken Pod tezniami i Cichocinek tar emot patienter med ischias, migrän, muskelsmärtor, sjukdomar i rörelseorganen. Behandlingen utgörs av vattenterapi, sjukgymnastik och massage. Sjukgymnastik minskar behovet av operationer, säger företagets representant Marcin Cikorski. Många som kommer i rullstol kan gå efter ett par veckors behandlingar.

Spa, hudbehandlingar och kostfrågor ingår också. Kliniken samarbetar med Nikolaus Kopernikus-universitetet i Torun. Tjugo procent av patienterna är från andra länder, mest Sverige och Norge.

Hemsida på engelska och tyska >>

Medical Park River Spa är ett rekreationscenter i Warszawas utkant. Gästerna kan ge sig ut på safari, fiska eller ägna sig åt andra aktiviteter i den vackra naturen. Det ligger dessutom nära det område i världen där flest meteoriter har fallit ner.

Med jämna mellanrum arrangeras historiska events, där man rekonstruerar berömda slag i Polen och visar hur människorna levde på den tiden.

Vi kombinerar tysk noggrannhet med polsk gästfrihet, säger vdn Witold Sartorius, som tycker att gästerna ska ta med sig barnen.

Medical Park River Spa tar sig i första hand an onda ryggar och problem i rörelseorganen. Behandlingsmetoderna är bland annat magnetterapi, sjukgymnastik, massage och isometriska övningar för att stärka musklerna.

Här finns också avslappningsprogram, spa, gym, hudterapeuter och kosmetologer till patientens förfogande.

Hemsida på engelska, tyska och franska >>

Idrottsskador och idrottsmedicin

Diagnosen är A och O. Patienten går flera gånger längs ett band som känner av hur man belastar olika punkter på foten.

Diagnosen är A och O. Patienten går flera gånger längs ett band som känner av hur man belastar olika punkter på foten.

Flera vårdcenter arbetar med idrottsmedicin. Ett av dem är Carolina Medical Center (CMC) i Warszawa, som ägs av Medicover. CMC har många internationella patienter, även barn. En del av dem är utlänningar som arbetar på ambassader och utländska företag i Warszawa. Med toppmodern utrustning tar man sig an typiska idrottsskador, även om de inte uppstått i samband med träning.

Fotbollsskor förorsakar många vridskador, säger Adam Tarnawski som presenterar CMC. De är gjorda för att foten inte ska glida åt ena eller andra hållet, och när man medvetet vrider är det många som skadas. Vi lägger stor vikt vid att behandlingen ska vara manuell, terapeuten ska hela tiden vara med och med sina händer hjälpa tillrätta. Terapeuterna har aldrig mer än två patienter vardera.

Många läkare menar att man efter operation ska låta såret läka lite först, men vi börjar direkt så att ingenting hinner stelna till, säger Tarnawski. Många elitidrottare från till exempel Ryssland och Ukraina kommer hit när de har drabbats av skador. De behöver extra omsorg eftersom det ingår i jobbet att så fort som möjligt komma ut på banan igen.

Vi konkurrerar med hög kvalitet och korta väntetider, säger Tarnawski. Våra priser är låga jämfört med andra länder.

Diagnostix Sport center finns i Wisla, i sydvästra Polen. Här tränar kända polska elitidrottare för att förbättra sina resultat. Man arbetar med rehabilitering efter idrottsskador, och vill hjälpa idrottare och amatörer som vill komma i bättre form.

En av deras metoder är kylbehandling, som är både smärtstillande, hormonjusterande, antiinflammatorisk och föryngrande och dessutom är bra för blodcirkulationen, säger direktör Jaroslaw Halas. Hjärtsjuka patienter måste ha tillstånd av sin läkare så att man inte får infarkt.

Man tar gärna emot gäster som vill bränna fett med hjälp av hälsosam diet, slankande träning och sjukgymnastik. Gäller även överviktiga barn och gravida.

Hemsida på engelska >>

I webb-Bulletinens serie om medicinsk turism ingår

Medicinsk turism i Polen >>

Tandvård i Polen >>

Det handlade om att vara eller inte vara för mig >>

Läkare och sjukhus >>

Rehabilitering och rekeration >>

Försäkringskassans information till svenskar som vill ha vård i andra EU-länder >>

Kartan visar de orter där de i artiklarna nämnda klinikerna ligger.

Kartan visar de orter där de i artiklarna nämnda klinikerna ligger.