Tandvård i Polen

Ett av de områden där Polen har särskilda förutsättningar att attrahera patienter från andra länder är tandvården. Tandläkarna är högutbildade och klinikernas utrustning toppmodern. Patientsäkerheten är hög, och man lämnar garanti på alla behandlingar. Skulle det uppstå en komplikation tar klinikerna fullt ansvar för det.

I Sverige betalar tandvårdsförsäkringen delar av stora behandlingar. Det är alltså klokt att först ta reda på vad behandlingen skulle kosta hemma.

De polska klinikerna har i allmänhet full service för sina patienter. Man hämtar gärna på flygplatsen, ordnar hotell och tipsar om vad patienten och eventuella medresenärer kan göra mellan behandlingarna – nöjen, sevärdheter eller vägen till kvarterspuben.

Tandläkaren visar röntgenbilden och diskuterar åtgärderna med patienten.  Foto: Gunilla Lindberg.

Tandläkaren visar röntgenbilden och diskuterar åtgärderna med patienten.
Foto: Gunilla Lindberg.

Vi besökte Dentestetica i Kraków, en framgångsrik tandläkarklinik med sikte på utländska klienter. Flera av Dentesteticas tandläkare undervisar på närbelägna Jagellonska universitetet och all personal talar engelska. Åtminstone en talar norska.

Vi tar emot alla patienter, säger dr Krzysztof Gonczowski. Behandlingen planeras utifrån den tid patienten kan tillbringa här i Kraków. När patienten går ut på stan skickar vi med en mobiltelefon med polskt kontantkort – skulle de gå vilse, så hjälper vi dem att hitta hem igen!

Dentestetica ömmar särskilt för människor med tandläkarskräck – vi försöker inge dem tillit och förtröstan, säger dr Gonczowski. Och vi har lyckats väl.

I morgon publicerar wB en intervju med Jan Thore Olsen från Drammen – 75-åringen som ända sedan barndomen känt stor skräck för tandläkaren.

– Bara jag satte mig i tandläkarstolen började jag skaka så mycket att vi fick avbryta, säger Jan Thore Olsen. Mycket tandvärk och ruttnande tänder fick honom så småningom att ta chansen i Kraków.
Läs artikel >>

Dentesteticas hemsida finns på svenska >>

Indexmedica, också i Kraków, finns svensktalande personal.

Vi har 500 utländska patienter om året, säger företagets medicinska chef, Katarzyna Turlej. Våra tandläkare är högt utbildade specialister och vi har goda relationer med tandläkarutbildningen vid Jagellonska universitetet. Vi har flera behandlingsrum och satsar på smärt- och stressfri behandling. När vi planerar behandlingen är det patienten själv som avgör om arbetet ska göras i ett svep eller om man vill komma på återbesök.

Indexmedicas hemsida finns också på svenska >>

Bellastoma-kliniken med sex tandläkare och en narkosläkare ligger i Toruń. Kliniken samarbetar med en specialist på implantat, som kommer när det behövs.

Ett vackert leende är viktigt för individen, och kosmetisk tandvård för patienter i alla åldrar är en av våra specialiteter, säger Karolina Walach, tandläkare och marknadsassistent på företaget. Vi har också engagerat oss i tandvård för patienter med svåra hjärtproblem och har särskilt anpassad behandling för dem.

Torun har inte lika bra kommunikationer med omvärlden som Kraków och Warszawa, men när patienterna är här arrangerar kliniken resor till sevärdheter som Malbork och Gdansk till exempel.

Bellastomas hemsida >>

I Gdansk/Gdynia, vid Östersjökusten finns Wiewór Ka som har specialiserat sig på barn och gravida – tandställningar, bettskenor och allt annat.

Vi har många utländska patienter, säger Piotr Gladkowski, som presenterar företaget på den konferens vi deltar i. Vi hoppas att patienten tar familjen med sig och vi tar hand om hela resan från början till slut. En ny lekplats i klinikens bottenvåning gör besöket lättsammare för både den unga patienten och medföljande syskon.

Wiewór Kas hemsida >> 

Platek Centrum Dentistry and Cosmetology finns i Szczecin, också vid Östersjökusten.

Platek arbetar med både tandvård och skönhetsvård.

Till vår klinik har vi handplockat välutbildad, erfaren personal. Vi genomför alla typer av tandläkarbehandlingar, även kosmetiska, säger vd Magdalena Butrym-Gres.

Förutom tandvård genom vi också skönhetsbehandlingar av olika slag. Många skådespelare och andra kändisar har fått ansiktet föryngrat hos oss. Vi använder intraceutical-behandling där man reducerar antalet rynkor utan att göra några ingrepp. Så kallad vampire lifting – där man förbättra utseendet med injektioner – ingår också i våra behandlingar.

Hemsidan är på engelska, tyska och polska >>

I webb-Bulletinens serie om medicinsk turism ingår

Medicinsk turism i Polen >>

Tandvård i Polen >>

Det handlade om att vara eller inte vara för mig >>

Läkare och sjukhus >>

Rehabilitering och rekeration >>

Försäkringskassans information till svenskar som vill ha vård i andra EU-länder >>

Kartan visar de orter där de i artiklarna nämnda klinikerna ligger.

Kartan visar de orter där de i artiklarna nämnda klinikerna ligger.