Medling har inletts på flera nivåer

Demonstrationerna fortsätter i Polen – inte bara i Warszawa utan också i flera andra städer. Foto: Ted Bergdahl.

Protesterna mot de nya reglerna för mediernas bevakning av parlamentet fortsätter nu på tredje dagen, och Polen står nu inför en politisk kris.

Demonstranterna samlas nu framför Konstitutionsdomstolen (KD) för att visa solidaritet med dess avgående ordförande Andrzej Rzepliński, vars förordnande går ut på måndagen.

Rzepliński har utgjort en påle i köttet för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) sedan maktskiftet i november förra året. Domstolen har ogiltigförklarat lagar som parlamentet antagit med motiveringen att de strider mot grundlagen, och regeringen har svarat med att ignorera KDs domslut. Konflikten mellan PiS och domstolen har kritiserats av Europarådets grundlagsexperter och av EU, vilket ses med stigande irritation av regeringen.

PiS har också tagit ett fast grepp om de statliga medierna Polskie Radio, TVP och nyhetsbyrån PAP, ålagt dem att sköta verksamheten på ett patriotiskt sätt både vad gäller nyhetsrapportering och underhållningsprogram. För att gå iland med det fick regeringen byta ut ett antal reportrar och redaktörer som ville hålla en traditionell journalistisk linje med en nyhetsrapportering som är så objektiv som möjligt.

I veckan aviserades också nya regler för riksdagsreportrarna, som inte längre ska ha tillgång till de utrymmen i parlamentsbyggnaden där ledamöterna rör sig. De ska i stället ha tillgång till en lokal i en angränsande byggnad, och de ska beställa dit parlamentariker för intervjuer och uttalanden. Enligt PiS förekommer liknande regler på många håll i världen.

Talmannen i sejmen, Marek Kuchciński, har motiverat åtgärden med att journalisterna inte ska kunna spionera på parlamentarikerna och rapportera oöverlagda uttalanden. Dessutom blir det mindre trångt och mer trivsamt för alla som arbetar i parlamentsbyggnaden.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński säger att personer med kameror flera gånger stött till honom i huvudet.

Under fredagens budgetdebatt iscensattes en protest av oppositionspartierna som kräver att medierna ska ha fri tillgång till parlamentsbyggnaden. I en demokrati har allmänheten rätt att få veta vad som händer i parlamentet och hur ledamöterna debatterar i de frågor som tas upp.

Talman Kuchciński stängde av en oppositionsparlamentariker, vilket förorsakade högljudda protester från andra, som grupperade sig runt talarstolen och vägrade släppa fram någon. Kuchciński tog med sig PiS-ledamöterna till en annan lokal och antog regeringens budgetförslag där. Det är oklart om oppositionspolitiker stängdes ute från mötet eller om de vägrade delta. Men eftersom ingen tycks kunna visa om tillräckligt många var närvarande vid omröstningen måste den betraktas som ogiltig, menar de.

Flera ledamöter filmade tumultet som lades ut på Facebook, och närvarande medier sände direkt. Resultatet blev att många människor begav sig till parlamentet för att stödja protesten. Det blev svårt för de folkvalda att ta sig genom folkmassan, polis tillkallades som eskorterade i första hand premiärminister Beata Szydło och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński hem.

Många oppositionsledamöter stannade kvar i parlamentet under natten för att understryka sin protest. De har sagt att de tänker stanna kvar till tisdag.

Poliser från hela landet har kallats in för att patrullera på Warszawas gator. Polisfacket har känt sig föranlett att påpeka att det är deras skyldighet att upprätthålla ordningen och att poliserna inte tar ställning i konflikten.

Premiärminister Beata Szydło har i ett tv-tal kraftigt kritiserat oppositionen och PiS-ledaren Kaczyński har begärt att senatens talman Stanisław Karczewski ska ordna ett möte mellan honom och medierna på måndagen. President Andrzej Duda har inlett ett medlingsarbete och talar med partiledarna för att försöka lösa konflikten. Av sina rådgivare har han begärt fram en rättslig analys av vad som hände i sejmen på fredagen.

Redan på lördagen träffade Karczewski ett tiotal medierepresentanter för att diskutera en uppmjukning av reglerna. Eftersom sejmens talman Kuchciński nu är i skottgluggen efter fredagens kalabalik får Karczewski representera honom på mötet. De medier som varit närvarande uppges vara de statligt kontrollerade Polskie Radio, TVP. PAP, men också TVN, onet.pl och wpolityce.pl vars politiska sympatier är fördelade över den politiska skalan. Den stora liberala Gazeta Wyborcza som är en nagel i ögat på den konservativa regeringen tycks inte ha varit med på mötet, inte heller den stora högertidningen Rzeczpospolita.

Stöddemonstrationer har hållits i flera stora polska städer.

Den konservativa tidningen Gazeta Polska har arrangerat en demonstration till stöd för regeringen. (Polskie Radio, TVN onet.pl och wB 17-18 dec 16)