Michal Kamiński – kungamakare i Polen

Lyckas Michal Kamiński vända president Komorowskis motgång? Foto: Richard Hołubowicz.

Ska Michal Kamiński lyckas vända president Komorowskis motgång till medgång?
Foto: Richard Hołubowicz, wikipedia.

Det var Michal Kamiński, rådgivare till premiärminister Ewa Kopacz, som fick liv i president Bronisław Komorowskis sega valkampanj.

Kamiński är själv politiker, journalist i botten, har studerat internationella relationer och diplomati i Warszawa. Tidigare var han rådgivare åt oppositionsledaren Jarosław Kaczyński och den som låg bakom PiS framgångar 2005, då partiet vann både presidentval och parlamentsval. Nu har han bytt sida och är en viktig person för regeringspartiet PO (Medborgarplattformen).

Komorowski kommer nu fram till den andra tv-debatten på torsdag att resa runt i västra Polen, som är ett starkt fäste för regeringspartiet PO (Medborgarplattformen), för att övertyga osäkra eller lata väljare om att rösta på honom. Och det är Kamiński som, liksom inför söndagens debatt, förbereder Komorowski för den sista valdebatten på torsdag, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Kamiński anslöts till kampanjstaben i förra veckan för att efter den överraskande förlusten i presidentvalets första omgång rädda det som räddas kunde. Efter mötet med presidenten var Kamiński nedslagen – Komorowski var helt förstörd efter nederlaget. Men han lyckades ändå få presidenten att inse hur viktigt det är att vinna och därmed kom kämpaglöden tillbaka.

Framför allt gällde det att förbereda presidenten för den första debatten. Det gick bra och stämningen i staben blev muntrare. Även Komorowski fick sitt lugn och självförtroende tillbaka.

För valkampanjens slutskede har Kamiński utarbetat nya angreppsmetoder.

Det var ett stort misstag att avstå från konfrontationer, konstaterade han. Komorowski måste vara mera offensiv: han måste påminna om att utmanaren, Andrzej Duda från oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) vill ha straff för provrörsbefruktning och han måste berätta om Dudas assistent som uttalat sig positiv om stening av kvinnor i Iran.

På Kamińskis förslag ändrade man presidentens neutrala slagord ”Enighet och trygghet” mot det mera offensiva ”Komorowski – vår frihets president”. Komorowski ska lyftas fram som frihetens väktare i motsats till Duda som vill beröva polackerna deras frihet (till exempel genom att förbjuda provrörsbefruktning).

Den skärpta polariseringen gagnar PO. I årets valkampanj har en tydlig strid med PiS saknats, vilket sannolikt fått POs väljare uttråkade. Det var nödvändigt att visa upp en ny och tydlig motsättning mellan partierna, säger en av Komorowskis valstrateger.

Valfilmen där en ung tjej säger att ”mycket måste förändras i Polen men förändringar kan inte ske genom att man river ner och förstör” är också en av Kamińskis idéer. Tjejen påminner om att Komorowski i sin ungdom kämpat för Polens frihet och suttit i fängelse för det.

”Han har alltid stått på de vanliga människornas sida, på samma sida som arbetarna och alla dem som vill leva i ett fritt land”, heter det i filmen. ”Plastpolitiker och karriärister är inget för mig. Jag behöver en människa som står på min sida när de som inte tycker om frihet vill ta den ifrån mig. Därför är Bronisław Komorowski min kandidat”.

Det var onekligen Kamiński som gjorde att PiS vann såväl president- som parlamentsvalen år 2005. Frågan är om han nu ska lyckas vända den dåliga trenden för PO.

Dorota Tubielewicz Mattsson