Militära experter undersöker fyndplats

En av tunnlarna i Riesen Projekt. Bild. wikipedia.

En av tunnlarna i Riesen Projekt.
Bild. wikipedia.

Militären har nu börjat undersöka den plats där det s.k guldtåget antas befinna sig i Wałbrzych. De letar efter farliga kemikalier, sprängämnen och strålning, säger Tomasz Smolarz, guvernör i Nedre Schlesien. Vi vill vara säkra på att det inte finns något där som är farligt för allmänheten, och undersökningen beräknas vara klar på lördag.

För en månad sedan informerade Piotr Koper och Andreas Richter myndigheterna i Wałbrzych om att de visste var det legendariska guldtåget från andra världskrigets dagar befann sig. De skulle ha fått uppgifterna och en karta av en person som var med och gömde tåget och som nu låg på sin dödsbädd. Med en markradar hade Koper och Richter lokaliserat tåget och ville ha 10 % av värdet i hittelön.

Walbrzych ligger sydväst om Wroclaw, nära gränsen till Tjeckien. Karta: Google maps.

Walbrzych ligger sydväst om Wroclaw, nära gränsen till Tjeckien.
Karta: Google maps.

Området spärrades genast av för att ingen skulle råka illa ut. Skattsökare har strömmat till och turismen blomstrar, även om de flesta experter betvivlar att man kommer att hitta någon skatt. Finns det något tåg, så är det nog snarare lastat med tyska vapen från den tiden eller dokumentation – efter kriget ville man visa hur systematiskt man gått tillväga. Och finns det något tåg förutsätter experterna att det är kraftigt minerat och livsfarligt att komma i närheten av. De militära experterna ska nu avgöra hur farlig platsen är.

Bakgrunden är denna: under andra världskriget samlade nazisterna ihop guld, antikviteter och andra dyrbarheter och lastade dem på tåg för att transportera hem till Tyskland. Det är ett av dessa tåg det handlar om.

Det aktuella området tillhörde före kriget Tyskland. Där fanns Breslau och Waldenburg (idag Wrocław och Wałbrzych) samt slottet Fürstenstein (idag Książ), vid den tiden påtänkt som Hitlers nya högkvarter. Därför byggdes ett omfattande transportsystem under jord – tunnlarna i området ingår i det s.k Riesen-projektet – och spöktåget ska enligt uppgifterna befinna sig på den underjordiska järnvägslinjen mellan Wrocław och Wałbrzych.

När Röda armén kom den 8 maj fick soldaterna order om att gömma tåget, och det ska vara en av dem som nu på sin dödsbädd avslöjat var tåget finns. (IAR, Polskie Radio och wB 29 sept 15)