Miłosz ville göra avtryck i den polska kulturen

Czesław Miłosz. Foto: MDarchive, wikipedia.

Czesław Miłosz.
Foto: MDarchive, wikipedia.

Czesław Miłosz var en bra pappa, men han var alltid upptagen. Det sade Antoni Miłosz, son till författaren och Nobelpristagaren Czesław Miłosz (1911–2004), som i helgen deltog i den fjärde Miłosz-festivalen i Kraków, skriver wyborcza.pl

Som barn förstod jag aldrig varför min pappa inte kunde göra som andra pappor, sade Antoni Miłosz. De gick till kontoret på morgonen för att arbeta – men min pappa gick in i ett rum och stängde om sig.

Min far var en varm och underbar människa, men han var alltid upptagen. Han tänkte hela tiden på sin ställning – han ville vara av betydelse för den polska kulturen.

Miłosz var polsk diplomat efter andra världskriget och hoppade av i Frankrike i början på 1950-talet. Sonen Antoni, som var född 1947, gick sina första skolår i Frankrike men fann sig inte särskilt väl tillrätta.

De försökte göra fransman av mig, sade han, och hans minnen av skola och lärare är negativa.

Miłosz publicerade sig vid den här tiden i den polska exiltidskriften Kultura, som grundades 1946 av Jerzy Giedroyc. Hit kom också en lång rad författare som censurerades eller hade publiceringsförbud bakom järnridån – Wisława Szymborska, Witold Gombrowicz, Anna Achmatova och Aleksandr Solzjenitsyn med flera.

1960 flyttade författaren till USA och fick en tjänst som lärare i slaviska språk vid universitetet i Berkley.

Egentligen var han negativ till USA, sade Antoni Miłosz, inte minst tyckte han illa om de amerikanska studenternas fascination för marxismen. Men han diskuterade med studenterna, som respekterade hans inställning.

Antoni Miłosz själv är universitetslärare, översättare och kompositör. Han har studerat språkvetenskap, antropologi, datavetenskap, farmakologi m.m i USA, och har spelat in en skiva där fadern läser sina egna dikter till musikackompanjemang. Han har också översatt Miłosz dikter till engelska. (wyborcza.pl 15 maj 15)

Fotnot: Czesław Miłosz tilldelades Nobelpriset i litteratur 1980.

Läs också Miłosz dikt blir minnestavla i Rom >>

Poesin var särskilt viktig för Miłosz >>