Moral i en vidrig värld

Jim Shepard: Arons bok
Övers. Boo Cassel
Brombergs 2015

Författaren Jim Shepard. Foto: Shane Lavette.

Författaren Jim Shepard.
Foto: Shane Lavette.

Hur överlever man moraliskt i värld full av våld och förtryck? Den frågan ställer Jim Shepard i sin nya roman Arons bok, hans första som ges ut i Sverige, känsligt översatt av Boo Cassel.

Shepard Arons bokAron är en åttaårig pojke vars familj flyttar till Warszawa under andra världskriget. Som judar hamnar de i det trångbodda gettot där svälten, vägglössen och tyfusen härjar. Ordningen upprätthålls av tyska, polska och judiska poliser. Ständigt hungriga drar Aron och hans kompisar omkring på gatorna. De smugglar och stjäl för att få ihop till lite mat och för att kunna muta poliserna. Av en judisk samarbetsman pressas Aron att bli angivare och han hoppas att det ska medföra att han kan rädda sina anhöriga. Så blir det inte – till sist går Aron ensam, svältande och förtvivlad omkring på gatorna, sover bakom soptunnor, fryser som en hund.

Han räddas av Gamle Doktorn – Janusz Korczak. På sitt berömda barnhem har han grundat en Barnens republik där alla är lika mycket värda och alla har sina uppgifter som de sköter så gott de kan. Alla tvättar pottorna när barnen har diarré. Varje morgon får Aron följa med Gamle Doktorn för att tigga ihop mat och pengar till barnen.

Korczak undervisar dem i mänsklig värdighet och lär dem att mänskliga rättigheter också gäller barn. Han uppmanar de svältande barnen att sätta upp en teaterpjäs, att spela den inför en publik som kommer för att de känner till Korczaks goda rykte.

På kvällarna lyssnar Aron till Korczaks samtal med sin medarbetare, madam Stefa. De talar om barnens hälsa, de talar om den värld som barnen själva skapar på barnhemmet. Korczak talar ibland också om den idealbild han har av Jerusalem, där han vill ha ett rum och ett bord där han kan sitta och skriva.

Allt fler kommenderas till Umschlagplatz och Aron, nu ett par år äldre, försöker utnyttja kontakter för att rädda Korczak – men Gamle Doktorn vill inte. Han överger inte sina barn, i rader med fyra barn per rad tågar de iväg, de rädda och magra men värdiga små trashankarna med Gamle Doktorn i spetsen. Och de sjunger – svagt, men hörbart.

Arons bok är en fruktansvärd bok och en mycket bra bok om mänsklig värdighet och moral i svåra tider.

Gunilla Lindberg

Fotnot:

Reformpedagogen Janusz Korczak.

Reformpedagogen Janusz Korczak.

Janusz Korczak var en känd läkare, författare och barnpedagog. Han sågs som en pedagogikens pionjär och hade länge ett eget radioprogram där han gav råd i uppfostringsfrågor.

Läs mer om Janusz Korczak >>