Moralisk kris inom PiS

Fyra medlemmar i högerpartiet Lag och Rättvisa (PiS) har tills vidare blivit avstängda från partiarbetet. Anledningen är att de reste till Europeiska rådets möte i Madrid tillsammans med sina fruar för skattepengar. De fyra politikerna registrerade sig på mötet men bara en av dem deltog – och det bara under ett par timmar. Även under liknande möten i Paris 2013 och i Izmir 2013 uteblev de från sammanträdena. De ville inte ens ta emot de dokument som gällde konferenserna.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Det handlar om fyra framträdande personer i PiS: Adam Hoffman (partiets presstalesperson), Mariusz Kamiński, Adam Rogacki och Dawid Jackiewicz, som med omedelbar verkan blivit avstängda av partiledaren Jaroslaw Kaczynski.

Saken uppdagades efter ett gräl ombord på ett Ryanairplan till Madrid då politikernas medföljande fruar grälade med flygvärdinnan. Flygvärdinnan påpekade för de märkbart berusade fruarna att det är förbjudet att förtära alkohol som medtagits ombord. Och bad om att få ta flaskorna. Damerna reagerade aggressivt, det slutade med skrik och handgemäng. Piloten övervägde nödlandning och polisingripande.

Tidningen Newsweek informerade på fredagen om att resan finansierades av parlamentet. Dessutom hade de fyra politikerna ansökt om pengar till en bilresa, och fått över 10.000 zloty (drygt 25.000 svenska kronor). Resan gällde Europarådets konferens om bland annat mänskliga rättigheter.

Slutligen reste de med flyg, eftersom bilresan ”inte blivit av”, förklarar Kamiński.

Kaczyński har sammankallat partiets politiska utskott som väntas utesluta de fyra ur partiet.

Saken förefaller mig vara avgjord, sa Marcin Mastelerek som är partiets tillförordnade presstalesperson, till TVN 24. I morgon är de före detta medlemmar. Och då hoppas jag att då blir det slut på den här flera dagar gamla såpoperan,.

Finns det någon chans att försvara de avstängda parlamentarikerna?

Kaczyński har uttalat sig tillräckligt klart och tydligt i ärendet. De avstängda är inte inbjudna till måndagens utskottsmöte, sa Mastalerek.

I ett sista försök att försvara sig offentliggjorde de avstängda politikerna en kungörelse. Där hävdas att de omedelbart efter hemkomsten informerade om att de reste med flyg, att flygbiljetterna var köpta för deras privata pengar och att de avsåg att snarast återlämna de utbetalda reseersättningarna till parlamentets kassa.

Det är ett hårt slag mot PiS en vecka före kommunalvalet. Adam Hoffman har varit Kaczyńskis högra hand. Jackiewicz sitter i Europaparlamentet och är partiets ansikte utåt. De två andra, Rogacki och Kaminski, är två av partiets mest välkända ansikten. Med tanke på att PiS under många år profilerat sig som ett parti som värnat om hederlighet, bekämpat korruption och oegentligheter, kommit med pekfinger i moraliska och etiska frågor och uppmanat till moralisk förnyelse i en nationalistisk och katolsk anda, är det anmärkningsvärt att de inte har någon klar linje i sådana här frågor. För det räcker inte att tala om för väljarna att några småfifflare inte längre är medlemmar. Man förväntar sig något mer än en skenåtgärd som ska rädda partiets skinn i valkampanjens slutskede.