Någonting är ruttet i den polska staten

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) bedriver klappjakt på politiska motståndare, och till sin hjälp har man inte bara statliga medier som Polskie Radio och TVP och privata högermedier. Man har också hela statsapparaten – Antikorruptionsbyrån (CBA), säkerhetspolisen och delar av åklagarväsendet – vars chefer bytts ut efter valet förra hösten för att bättre passa den nya regeringen. Listan över dem som ska misskrediteras, förlöjligas och utmålas som förrädare, skojare, tjuvar är lång – Wałęsa, Borusewicz, Pinior, Bartoszewski, Kwaśniewski, Komorowski, Tusk …

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa anklagas för samröre med kommunistregimens ökända säkerhetspolis och för att ha angett sina kamrater på 1980-talet. Józef Pinior, även han en av Solidaritets legendarer, anklagas för korruption. Władysław Bartoszewski, medarbetare i Żegota*, f.d. utrikesminister och den polsk-tyska försoningens fader, förlöjligas och pekas ut som kollaboratör under andra världskriget (han slapp ju levande ur Auschwitz). Aleksander Kwaśniewski, f.d. president, beskylls för ekonomiska oegentligheter trots att Antikorruptionsbyråns undersökning lades ner. Donald Tusk, f.d. premiärminister och idag Europeiska Rådets ordförande, solkas ner med anklagelser om inblandning i Amber Gold-affären (ett pyramidliknande spel som tusentals människor förlorade enorma pengar på) och för att vara ansvarig för den fatala flygkraschen i Smolensk 2010, då 96 personer omkom, bland dem framlidne presidenten Lech Kaczyński. Expresidenten Bronisław Komorowski har både kallats för rysk spion och anklagas för att vara säpoagent.

Lukten av terror börjar sprida sig. Människorna är rädda – det är kanske min tur nästa gång, bäst att ligga lågt.

Men alla ligger inte lågt, och de uppstudsiga måste oskadliggöras.

Obekväma människor kan undanröjas på olika sätt. Politiskt: ingen röstar på en misskrediterad politiker. Tror väljarna att Tusk bär ansvaret för att en dryg miljard har försvunnit ur småsparares plånböcker kommer ingen att stödja honom i presidentvalet om några år. Kan man intala polackerna att Pinior har tagit emot mutor blir han inte vald till borgmästare i Wrocław nästa gång. På samma sätt är det med borgmästarna i Łódź, Lublin, Gdańsk och Warszawa, de nuvarande tillhör inte direkt PiS fanklubb.

Regeringspartiet vill ta över makten på alla nivåer och bli av med presumtiva konkurrenter.

Man kan också förinta obekväma personer mentalt. Det handlar om att visa vem som ska räknas i historien, det handlar om att kompromettera människor som är eller har varit moraliska auktoriteter men som inte passar in i PiS världsbild. Bartoszewski ska misstänkliggöras som nazi-medarbetare, Wałęsa agent åt säkerhetspolisen. Istället ska andra lyftas fram – sådana som de nya makthavarna från PiS accepterar och som till fullo är lojala mot partiet.

Folket ska tro att makten är effektiv och jagar korrupta, oärliga och ljugande politiker, presidenter och domare. Och självklart ska man bekämpa korruption, oärlighet och alla andra brott. Men här är syftet rent politiskt – man vill utesluta, skrämma och tysta ner människor som regimen av någon anledning inte tycker om. Flera PiS-politiker har redan talat om fängelse för Tusk, åklagarmyndigheten vill fortfarande ha Pinior arresterad trots att den än så länge oberoende domaren sade nej, nedlagda undersökningar väcks till liv igen, och det är inte tal om att uppkalla en gata efter någon av de misshagliga, hur stora de än varit. Mycket tyder på att man fabricerar anklagelser för att komma åt enskilda individer. Förföljelse och terror pågår, precis som under kommunismens svarta tider.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński och många av hans anhängare har vuxit upp i det kommunistiska Polen och tillägnat sig dess atmosfär och dess totalitära politiska metoder. Med allt sitt högtravande snack om att bekämpa postkommunismen är PiS numera det enda parti som faktiskt är postkommunistiskt – det agerar enligt gamla, kommunistiska mönster och använder sig av beprövade repressalier och förtryckarmetoder.

Inför våra ögon förvandlas Polen till en diktatur.

Dorota Tubielewicz Mattsson

* Żegota var en organisation som räddade judar i Polen under andra världskriget.