Nationalister och historisk allmänbildning

Stora skyltar med två äldre män som kysser varandra har väckt Nationella Rörelsens upprördhet.

De är frånstötande och uppmanar till sexuella perversioner. Bilder som uppmanar till homosexualitet måste försvinna! tycker medlemmar i Nationella Rörelsen i Łódż.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Men affischerna kommer från Solidaritets Europacentrum, som bjuder in till museet i Gdańsk, och bilden föreställer de två kommunistledarna Edward Gierek (Polen) och Leonid Brezjnev (Sovjetunionen).

Den berömda kyssen kan ses här >>

Bilden, som är berömd, visar deras hälsningskyss när Brezjnev 1974 besökte Warszawa. Det är alltså den historiska kyssen som gjorde Nationella Rörelsen i Łódż så upprörd.

Nationella Rörelsens har därför publicerat ett uttalande där det bland annat står att läsa:

”De sista dagarna har på Łódż gator dykt upp bilder på två män som kysser varandra. Dessutom är ’reklamen’ försedd med texten: ’Alla som gillar passionerade historier är välkomna in’. Vi vet inte vad författaren till texten menade med ’passionerade historier’, om det var det kyssande gayparet, som stod för dem och vad han menade med välkomna in. Vi vet bara att bilden är frånstötande och uppmanar till sexuella perversioner på offentliga platser. Därför kräver vi att liknande bilder omedelbart ska tas bort från vår stads gator. Vi anser att bilder som uppmanar till homosexualitet och dessutom bjuder ’välkomna in’ inte platsar i vår stad”.

Det hela skulle vara komiskt om det inte var så tragiskt.

Jo, det är vår organisation står bakom uttalandet, säger Nationella Rörelsens presstalesperson Adam Malecki till tidningen Gazeta Wyborcza. Men det är inte jag som har skrivit det. Ni ska få telefonnummer till min kollega.

Den som formulerat uttalandet är Przemysław Kicowski.

Jag har hela tiden vetat att bilden föreställde Gierek och Brezjnev, förklarar han. Men eftersom skylten är en provokation så tyckte vi att vi kunde svara med samma mynt, alltså med provokation. Vi reagerade för att försvara den nya generationen. Dagens ungdomar vet inte vilka Gierek och Brezjnev var, de ser bara två män som kysser varandra.

Långsökt. Tänka sig att allt detta hade kunnat undvikas om Nationella Rörelsen i Łódż förutom homofobi kunde uppvisa lite allmänbildning och kunskaper i historia.