NATO-toppmöte i Warszawa – eller?

FrankfurterAllgemeine

Om PiS-ledaren Jarosław Kaczyński inte låter bli att ”demontera rättsstaten” bör det planerade Nato-toppmötet flyttas från Warszawa till en av de baltiska staternas huvudstäder.

Det skriver den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungs Polenkorrespondent Konrad Schuller. Han påpekar att EU skulle ställas inför ett svårt dilemma om man tvingades sätta in sanktioner mot Polen, eftersom Polen är EUs och Natos allierade och sanktioner mot Polen skulle påverka gemenskapen och solidariteten inom alliansen på ett negativt sätt.

Många polacker tycks tro på att utländska makter vill kolonisera Polen. Eventuella sanktioner skulle bara förstärka denna tro och till Moskvas stora glädje skapa en spricka mellan Polen och EU, skriver Schuller. Men när det är lika farligt när det demokratiska systemet i ett medlemsland förlamas. Länder med sänkt rättssäkerhet hotar både EUs ekonomiska system och rättssystem.

Eventuella sanktioner kan sättas in först efter en lång dialog och denna dialog bör påbörjas redan nu för att undvika sanktionerna, skriver Schuller och menar att tyska politiker som Martin Schultz och Gunther Oettinger bör vara återhållsamma i sina reaktioner för att inte späda på Kaczyńskis teorier om Tyskland som en ”kolonialmakt” som angriper Polen.

Såväl EU som Nato bör reagera med oro på den politiska utvecklingen i Polen. Löften om den militära närvaron borde samtidigt stå kvar, eftersom det största hotet kommer från Ryssland. Att stärka Natos östra flank är livsviktigt, understryker han. Men var Nato-toppmöte hålls är inte hugget i sten och man kan mycket väl tänka sig Tallinn eller Riga som arrangör istället för Warszawa.

Den här artikeln kan väl vara ett eko av redan pågående diplomatiska samtal kring var man vill hålla Natos toppmöte i juli.

Men utrikesminister Witold Waszczykowski dementerar å det bestämdaste att toppmötet skulle kunna flyttas. Han betecknar Schullers artikel som nonsens och menar att det inte finns något hot om att mötet i juli skulle flyttas någon annanstans.

Mötet ska hållas i Warszawa, det bestämdes redan för två år sedan. Dokumenten är redan publicerade och arbetsschemat är fastslaget, säger Waszczykowski.

Dorota Tubielewicz Mattsson