Nattens historiska beslut om Konstitutionsdomstolen

Konstitutionsdomstolen. Foto: wikipedia.

Konstitutionsdomstolen.
Foto: wikipedia.

Efter en tumultartad debatt i parlamentet gick ledamöterna natten till onsdagen till omröstning om den nya lagen om Konstitutionsdomstolen (KD). Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har egen majoritet i sejmen, och lagen antogs med 228 röster mot 200.

Den nya lagen bringar ordning och reda i Konstitutionsdomstolens verksamhet, menar regeringspartiet, medan oppositionen hävdar att det hela handlar om att PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis förtrogna ska ta kontroll över KD.

Lagen innebär nya regler för hur man tar fram kandidater till posten som domstolens ordförande. Eftersom de tre domstolsledamöter, utsedda av PiS för ett år sedan i stället för dem som redan valts av det förra parlamentet, nu ska vara med och delta i domstolens beslut är det en garanti för att åtminstone en av kandidaterna är PiS-vänlig.

Den nuvarande ordföranden Andrzej Rzeplińskis förordnande går ut den 19 december. Därefter blir PiS-valda Julia Przyłębska tillförordnad ordförande, och det blir hon som genomför valet av ny ordförande.

Den nya ordföranden får absolut makt i KD. Domstolens kontorschef avskaffas och det nya kansli som ska inrättas får ordföranden som chef.

Ordförande ska bestämma över bokstavligen allting: till med de enskilda ledamöternas assistenter. En centralisering av makten av stora mått alltså.

Med den här lagen försöker ni tvinga in tre illegalt valda domare i Konstitutionsdomstolen, sade parlamentarikern Borys Budka från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Nu visar ni ert rätta ansikte! Det är det kommunistiska Polen i repris, det är detta som definierar ert program, hållning och det ni gör med Polen, vårt fosterland. Historien kommer inte att glömma er detta, sa han.

Det är er partikamrat som idag är ordförande i Konstitutionsdomstolen, glöm inte det, svarade Stanisław Piotrowicz, PiS-parlamentariker och före detta åklagare under kommunistregimen med många domar mot Solidaritet på sitt samvete. Ni viftar med författningen men ni följde den inte själva.

Bort med kommunismen, ropades det från oppositionen.

Nattens beslut kommer att gå till historien som det ögonblick då det polska parlamentet frivilligt tog avstånd från demokratin.

Dorota Tubielewicz Mattsson