Nedkyld pojke räddas till livet

I söndags natt hittades 2-årige Adam från Racławice utanför Kraków, halvnaken och extremt nerkyld efter att ha legat i skogen i flera timmar. Han skulle sova över hos sin farmor men steg upp mitt i natten och gick ut i kylan. Man misstänker att han gick ut i sömnen. Kvinnan slog larm och Adam hittades 600 meter från huset, medvetslös och med en kroppstemperatur på 12 grader.

Polismannen som hittade honom gav hjärtmassage trots att pojken inte visade några livstecken. Upplivningsförsöket fortsatte tills ambulanspersonalen var på plats.

Lille Adam fördes direkt till universitetssjukhuset i Kraków och anslöts till ECMO, en apparat som långsamt värmer upp blodet utanför kroppen och sedan pumpar tillbaka det in i ådrorna.

Pojken har hållits nedsövd för att öka kroppens chanser att återhämta sig. Hans vitala organ visade sig kunna fungera självständigt. Under onsdagen kopplades respiratorn bort och barnet väcktes upp.

Nu är Adam vaken, andas själv, reagerar på stimuli, äter med sked och tar tag i sina leksaker.

Än så länge har man inte kunnat konstatera några negativa symptom. De inre organen fungerar normalt men den stora frågan är fortfarande hjärnfunktionerna efter en så djup nedkylning. Adam är under ständig observation men bara det faktum att han har kontakt med omvärlden säger en hel del.

Enligt specialisterna är det ett mirakel om man lyckas rädda en så svårt nedkyld person. Det hittills mest kända fallet är en svensk kvinna som hade en temperatur på 13,7 grader och räddades till livet.

Det som kan ha räddat livet på lille Adam var att han som många barn är en sömngångare, påpekar läkarna. När man går i sömnen fungerar hjärnan långsammare och är därmed mindre känslig för nedkylning.

En riktig solskenshistoria!

Dorota Tubielewicz Mattsson