Nowakowski jubilerar med utställning

I kulturstaden Kraków öppnades nyligen en retrospektiv utställning av professor Jerzy Nowakowskis skulpturer – Jerzy Nowakowski är konstnären som skapade Svensk-Polska Samfundets statyett och plakett.
Ett tiotal av hans tidigare elever visade sina verk på samma utställning.
Men Kraków har mer att erbjuda – Karin och Jan Maltestam tog pulsen på kulturen ett par dagar i december.

Karin Maltestam gratulerar professor Nowakowski. I bakgrunden syns också ett par av hans tidigare elever.

I det vackra Konstvännernas palats vid Szczepańskitorget i centrala Kraków invigdes den 15 december en stor jubileumsutställning under namnet ”Moi dyplomanci i ja” (Mina elever och jag). Där visades skulpturer av professor Jerzy Nowakowski och ett tiotal av hans tidigare elever. Jerzy Nowakowski har verkat i fyrtio år som skulptör och nu var det alltså dags att hylla honom med en storstilad utställning.

Jag hade glädjen att bli inbjuden till vernissagen som representant och brobyggare mellan Krakóws konstvärld och Sverige och kunde därmed överlämna de varmaste gratulationer både från Samfundet och från Blekingeföreningen.

Bulletinens läsare är säkerligen väl bekanta med den minnesplakett och den skulptur i brons, som professor Nowakowski tagit fram unikt för Samfundets räkning.

En del av Jerzy Nowakowskis skulpturer och medaljer.

Det var en mycket välbesökt vernissage, där gratulationerna från den akademiska världen var talrika, men där också de unga konstnärerna lyftes fram med sin aktuella och trendiga konst.

För övrigt kunde Kraków i december också erbjuda en stor utställning på Nationalmuseum med ett 80-tal akvareller av den brittiske 1800-talsmålaren William Turner, som ju också varit aktuell i Stockholm. En mycket intressant och vacker utställning!

I en annan del av museet visades också verk av den internationellt uppmärksammade videokonstnären Katarzyna Kozyra – en utställning, som väckt starka protester inom konservativa grupper, som anser hennes videofilmer både provocerande och vanhedrande.

Dessutom besökte vi MOCAK – utställningshall och forum för den nya, moderna och ibland mycket kontroversiella konsten. Här visades aktionister från Wien, en EU-utställning med textiltryck samt ett antal bilder av konstnärer från Östeuropa. Enorma lokaler, nästan ödsliga, med konst som ofta provocerade.

Så får vi inte glömma musiken. Vi hittade av en händelse till en förnämlig konsert av unga musiker från Musikskola och Musikhögskola i Kraków. Vilken spelglädje och vilken spelskicklighet hos dessa unga violinister, pianister och cellospelare.

Ett spännande kulturutbud finns alltid i Kraków, där olika museer och gallerier erbjuder ett brett utbud av all slags konst! Konstdebattens vågor rullar intensivt och högt i Kraków. Och musiken flödar i konserthallar och i jazzklubbar.

Text & foto:
Karin och Jan Maltestam

Mer om Krakóws kulturliv:

http://www.krakow.pl/english/

http://www.mocak.com.pl/en

http://krakow-info.com/events.htm

http://www.stalowemagnolie.com